9/3/2012 - Ομιλία Κατερίνας Μπατζελή στη Βουλή για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις


Αθήνα  9  Μαρτίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την επέκταση του «κινήματος της πατάτας» και σε άλλα προϊόντα, όπως τα κτηνοτροφικά, στα πλαίσια πάντα μιας οργανωμένης αγοράς για την απευθείας πώληση τους, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και το παραεμπόριο, καθώς και την επιτάχυνση της εφαρμογής του Μητρώου Εμπόρων, ως βασικού εργαλείου για  τον έλεγχο των τιμών και την εγγύηση της διαφάνειας,  ζήτησε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Όπως τόνισε η κ. Μπατζελή «σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι αναγκαία η ενίσχυση της κτηνοτροφίας ως «νευραλγικού» κλάδου για το διατροφικό τομέα και τη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων, το οποίο παραμένει ελλειμματικό κατά 2,5 δισ. ευρώ. Πέραν της διασφάλισης της απευθείας διακίνησης των κτηνοτροφικών προϊόντων, αυτή είναι σκόπιμο να συνδυαστεί σε τοπικό επίπεδο και με τη σήμανση και προώθηση τους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί  κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Κομβικό σημείο για μια βιώσιμη κτηνοτροφία αποτελεί και η κατοχύρωση των βοσκοτόπων, όπου όμως αν και το παρόν νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση επίλυσης της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων, δεν απαντά στο θέμα της βιωσιμότητας των μονάδων. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει σχετική ρύθμιση σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο καθυστερεί να οριοθετήσει και να διευθετήσει το ζήτημα των βοσκοτόπων.  Ιδιαίτερα δε όσον αφορά τις περιοχές Natura, προτείνεται να διατηρηθεί η λειτουργία των βοσκοτόπων στις προστατευόμενες περιοχές μέχρι να εκδοθούν Σχέδια Διαχείρισης.

Τέλος, αναφορικά με την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, την επιτάχυνση της έκδοσης άδειας και την απαλλαγή των κτηνοτρόφων κατά τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής, αλλά και τη δυνατότητα απ’ ευθείας πώλησης των προϊόντων τους,  η κ. Μπατζελή τόνισε  ότι «θα πρέπει να αποφευχθούν οι ακρότητες. Η ποιότητα και η ασφάλεια των κτηνοτροφικών προϊόντων προϋποθέτει την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας και δημόσιας υγείας».