9/3/2012 - Συνέντευξη Κατερίνας Μπατζελή στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8 και στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τους Παναγιώτη Σαράντη και Παναγιώτη Τσιούτσια


9 Μαρτίου 2012



Συνέντευξη Κατερίνας Μπατζελή στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8 και στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τους Παναγιώτη Σαράντη και Παναγιώτη Τσιούτσια


«Τα λόγια είναι περιττά. Σήμερα τα ξημερώματα επετεύχθη η μεγαλύτερη διαγραφή χρέους, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δύσκολο έργο μπροστά μας. Για να καταστεί το χρέος βιώσιμο πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στις δομές της οικονομίας και του κράτους, να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και των δανείων των νοικοκυριών, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να υπάρξουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη», δήλωσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας  Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8.

Ερωτώμενη για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι «το ζήτημα δεν είναι να μπει ο καθένας από εμάς σε μια  επετηρίδα υπογραφών, αλλά σε μια επετηρίδα κεντρικών πολιτικών που θα απασχολήσουν την κοινωνία το επόμενο διάστημα.  Εκείνο που προέχει είναι η στήριξη της ενότητας του κόμματος και η διασφάλιση της σταθερότητας της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό κανένας από τους υποψηφίους δε θα έχει το πολιτικό βάρος να αναλάβει την ευθύνη διάσπασης του κόμματος».


Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μπατζελή







ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλημέρα κ. Μπατζελή

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πού εκλεγόμαστε είπαμε;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Φθιώτιδα σταθερά. Δεν αλλάζουμε περιφέρεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τι ήταν αυτό; «Μπηχτή»;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ:  Όχι ένδειξη σταθερότητας και αποφασιστικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  κ. Μπατζελή ένα πρώτο σχόλιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Τα λόγια είναι περιττά. Σήμερα τα ξημερώματα επετεύχθη η μεγαλύτερη διαγραφή χρέους. Στόχος φυσικά  παραμένει να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, εφόσον συνεχιστούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στη δομή της οικονομίας και του κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  κ. Μπατζελή ανάμεσα στον αγώνα που γίνεται «πολιτική εναντίον αγορών» μετά από πολύ καιρό θα λέγατε ότι νίκησε το πολιτικό σύστημα;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ:  Θα έλεγα ότι νίκησε η συναινετικότητα και ο συμβιβασμός μεταξύ των αγορών και του πολιτικού συστήματος, διότι οι αγορές είχαν φθάσει στο ζενίθ των κερδοσκοπικών «χτυπημάτων» και από την άλλη το πολιτικό σύστημα αν δεν έβαζε σε τάξη τις αγορές, θα είχαμε καταστάσεις ντόμινο στην διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.

Με την ολοκλήρωση του PSI απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία. Σε εθνικό επίπεδο υπήρχε κριτική από πολλούς για το πώς διαχειριστήκαμε την κρίση τα τελευταία δύο χρόνια. Το ότι μέχρι την τελευταία στιγμή κλεισίματος του PSI υπήρχε μια διαρκής κινδυνολογία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο  περί χρεοκοπίας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αποδόμηση του συστήματος.

Δε ξέρω αν θα υπάρξει μελλοντικά ένα συμπληρωματικό haircut, αλλά προέχει να επικροτήσουμε το σύνολο της Ευρώπης, τις εθνικές κυβερνήσεις και πάνω από όλα τη  σημερινή κυβέρνηση, του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου και του Υπουργού Οικονομικών  κ. Βαγγέλη Βενιζέλου που πέτυχαν σε σύντομο χρονικό διάστημα το haircut του μεγαλύτερου ποσού ιστορικά και μάλιστα κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κράτος δεν χρεοκόπησε, αλλά να μην χρεοκοπήσουν  και οι πολίτες που ζουν σε αυτό το κράτος

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ:  
Αφού έλυσε «τα προς το ζην» το κράτος και δεν άλλαξε νόμισμα, αυτό που προέχει να γίνει αύριο κιόλας είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας με πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Αντιμετώπιση των δανείων όχι μόνο με πολιτικές πιέσεις προς το τραπεζικό σύστημα εφόσον γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ολοκλήρωση της ανάπτυξης με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και όχι αποσπασματικές επενδυτικές πρωτοβουλίες.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Νομίζω ότι είναι νίκη της κ. Μέρκελ η ολοκλήρωση του PSI

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ:  Είναι νίκη της κ. Μέρκελ παρά την καθυστέρηση της, διότι  θα μπορούσε να είχε γίνει η συμφωνία αυτή από τον πρώτο χρόνο. Και γ’ αυτό μόνο μια δικαιολογία υπάρχει. Στην Ευρώπη δεν υπήρχε μηχανισμός και αντίληψη διαχείρισης της κρίσης ενός δημόσιου χρέους που δεν ήταν μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα ερώτημα που βασανίζει κάποιους. Θα πάτε τελικά σε κάλπες;  

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ:  Αυτό δεν το γνωρίζω. Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο και μετά το Εθνικό Συμβούλιο θα αποτιμηθεί η εξέλιξη των πραγμάτων. Δε γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι υποψηφιότητες. Μετά και τη σημερινή επιτυχή εξέλιξη, οι εσωτερικές διαδικασίες δεν θα πρέπει να απομειώσουν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, διότι επιμένω ότι παρά τις «κακουχίες» που βίωσε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνο,  αυτό είναι κατά κύριο λόγο νίκη της ίδιας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μέρος των συμμετεχόντων σε αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άρα στο «κάδρο» εκ των πραγμάτων μπαίνει και ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα είναι ένας εκ των υποψηφίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ο κ. Βενιζέλος είναι υποψήφιος και δικαιωματικά, διότι είναι ένας άνθρωπος που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη αυτών των διαπραγματεύσεων αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, ο οποίος διαχειρίστηκε με σοβαρότητα και ωριμότητα το ελληνικό πρόγραμμα παρά το άγριο και βίαιο κλίμα που υπήρχε εντός και εκτός Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Άρα μετά την επιτυχία αυτή δικαιούται να είναι και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ο κ. Βενιζέλος δικαιούται να είναι υποψήφιος με πολλά «αστέρια».  Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απομειώσουμε τη σημασία της σημερινής εξέλιξης. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τελείωσε ο δύσκολος δρόμος. Έχουμε το δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά και ο κ. Παπουτσής έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο σε αυτή την κυβέρνηση, Η οποιαδήποτε επίθεση του γίνεται είναι απαράδεκτη, αλλά δεν είναι η στιγμή να το συζητήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    κ. Μπατζελή δεν έχετε υπογράψει σε κάποιο κείμενο; Θα υπογράψετε ή θα διατηρήσετε ουδέτερη στάση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ουδέτερη στάση δεν έχω κρατήσει ποτέ στη ζωή μου. Είμαι μια πολιτικός που πάντοτε παίρνω θέση. Χθες έστειλα και στον κ. Βενιζέλο, στο Γραμματέα του Κόμματος,  στον κ. Παπουτσή και την Κοινοβουλευτική μου  Ομάδα ένα ιδεολογικό και πολιτικό κείμενο για την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ μετά το μνημόνιο, την Κεντροαριστερά, τις συμμαχίες.   Το θέμα δεν είναι να μπει ο καθένας από εμάς σε μια  επετηρίδα υπογραφών, αλλά σε μια επετηρίδα κεντρικών πολιτικών που θα απασχολήσουν την κοινωνία το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:     Έχετε αποφασίσει ποιον θα στηρίξετε;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έχω αποφασίσει ότι θα στηρίξω την ενότητα του κόμματος και τη σταθερότητα της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:      Δε ξέρω αν θα υπάρχει υποψήφιος ενότητας.  Ή θα είναι ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Παπουτσής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Νομίζω ότι κανένας από τους υποψηφίους δε θα έχει το πολιτικό βάρος να αναλάβει την ευθύνη διάσπασης του κόμματος.