Συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή στον ANT1 RADIO και στο δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο


28 Δεκεμβρίου 2011


Κατερίνα Μπατζελή: Απλά και μόνο διαδικασίες fast track χωρίς διευρυμένο πολιτικό και ιδεολογικό διάλογο δε θα συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ ως ενός ισχυρού κεντροαριστερού κόμματος που ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας μας και της Ευρώπης

«Κυοφορούνται πλέον σημαντικές εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και αφορούν την αλλαγή της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του, εξελίξεις οι οποίες θα σηματοδοτήσουν και ευρύτερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνδυαμορφώσει το χώρο της νέας κεντροαριστεράς στη χώρα μας», δήλωσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας κ. Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο  Ρ/Σ Ant1 Radio.
Όπως τόνισε η κ. Μπατζελή «εσωκομματικές εκλογές fast track χωρίς να υπάρξει νέο πολιτικό πλαίσιο και χωρίς να αναδειχθεί η προσπάθεια μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο κεντροαριστερό κόμμα, που θα λαμβάνει υπόψη του και τις εξελίξεις στην ίδια στην Ευρώπη, δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Η αλλαγή απλά και μόνο των προσώπων στην πολιτική ηγεσία δε θα μπορέσει να συσπειρώσει την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ και πιθανά το μόνο που θα προκύψει θα είναι ο αρχηγός του κόμματος, ο οποίος δεν θα μπορέσει να γίνει και νέος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές. Οι επόμενες εκλογές δε θα αναδείξουν μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά κυβέρνηση συνεργασίας και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι δομές, αλλά και οι νοοτροπίες για την πολιτική συμβίωση εντός μιας νέας συναινετικής κυβέρνησης.

Βασικά σημεία συνέντευξης

Για τις πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

·         Σε καμία περίπτωση ένας πολίτης δε θα κληθεί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο γιατί άλλαξαν τα πρόσωπα. Θα πρέπει να υπάρξει πλέον ισχυρή πολιτική συλλογική ηγεσία και με πολιτικές αλλαγές ευρέως φάσματος που θα χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο κεντροαριστερό κόμμα που θα μπορεί να σταθεί και στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

·         Πρέπει να υπάρξει ένα σαφές διάστημα ασφαλείας ώστε αφενός να αντιστραφεί η σημερινή αντίληψη του κόσμου για το πώς και γιατί διακυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ τα δύο πρώτα χρόνια και αφετέρου να υπάρξει επαρκής πολιτικός χρόνος ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τις εκλογές να οδηγήσει και σε αλλαγή του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

·         Είναι πιθανόν να προκύψουν διαδοχικές εκλογές εντός του 2012 και 2013, διότι οι αλλαγές στην Ευρώπη μπορεί να είναι τέτοιες που να επηρεάσουν για μια ακόμη φορά και τις εθνικές πολιτικές ισορροπίες. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η ύπαρξη ενός πολιτικού χώρου σαν το ΠΑΣΟΚ με σαφή πολιτικό και ιδεολογικό σχεδιασμό.

·         Ο Πρόεδρος κ. Γ. Παπανδρέου μερικές μέρες μετά το σχηματισμό της συναινετικής κυβέρνησης θα έπρεπε να ανοίξει ο ίδιος το διάλογο και τις διαδικασίες για τις εσωκομματικές αλλαγές θέτοντας φυσικά τον εαυτό του εντός όλων των διαδικασιών. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη και αντί να θέτει ο ίδιος της διαδικασίες, αυτές τίθενται πλέον από άλλους. Η αγωνία είναι κοινή για όλους και απαιτείται άμεσα να αντιστραφεί το κλίμα, το οποίο επηρεάζει και την ίδια την πορεία της κυβέρνησης.