ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9,84 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΣΑΡΡΗ ΚΑΙ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

18 Νοεμβρίου 2011


Στο ΠΑΣΟΚ απαιτούνται ανοικτές διαδικασίες για την επανεκκίνηση της σχέσης του με την ίδια την κοινωνία και όχι διαδικασίες εξπρές

«Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η πορεία και η διασφάλιση της δανειακής σύμβασης και όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, μέσα σε ένα ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον με ορατούς κινδύνους για την Ευρωζώνη», τόνισε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9,84.
Η κ. Μπατζελή ερωτώμενη για τα εσωκομματικά ζητήματα στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «για πρώτη φορά οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας δεν θα σηματοδοτηθούν από τα πρόσωπα, αλλά από τις διεργασίες οι οποίες γίνονται εντός της ίδιας της κοινωνίας, καθώς και των γενικότερων εξελίξεων στην Ευρώπη, οι οποίες θα «ταρακουνήσουν» και τα ίδια τα πολιτικά κόμματα στα κράτη-μέλη. Αυτή την περίοδο είναι αναγκαίο το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό των σχέσεών του με τα κοινωνικά στρώματα που έχουν επιβαρυνθεί με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το ΠΑΣΟΚ τράβηξε μόνο του τον «άθλο» ανατροπής της κρίσης. Η αλλαγή των προσώπων με διαδικασίες εξπρές δεν είναι το ζητούμενο. Μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όπου θα εξελιχθεί ένα συνέδριο με συλλογικές απόψεις και ιδεολογικό προσανατολισμό.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μπατζελή

Δ. ΣΑΡΡΗ: κ. Μπατζελή καλή σας μέρα. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία έτσι και αλλιώς εσωκομματικών εξελίξεων. Η εβδομάδα κλείνει με εσωκομματικά προβλήματα και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. Αλλιώς τα χειρίστηκε το ένα κόμμα και αλλιώς το άλλο. Στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης είχαμε δύο όχι από το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρξε κομματική ενέργεια σε σχέση με αυτό το όχι. Εν πάσει περιπτώσει έχει ανοίξει ένα θέμα νέων εσωκομματικών αντιλήψεων και οπωσδήποτε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ή όχι κ. Μπατζελή;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η πορεία και η διασφάλιση της δανειακής σύμβασης μέσα όμως σε ένα ρευστό κοινοτικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσα σε ένα περιβάλλον με ορατούς κινδύνους για την Ευρωζώνη. Και μάλιστα μια Ευρωζώνη, η οποία από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε νέα πορεία, δεδομένου ότι θα συντελεστούν και οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα.

Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πώς μπορούν να εμποδίσουν αυτή την πορεία μας με τη νέα Κυβέρνηση;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η περίοδος αυτή που διανύουμε, η περίοδος του μεταμνημονίου αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια, είναι μείζον πολιτικό ζήτημα και όχι ζήτημα προσώπων. Παρά το ότι τα τελευταία δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μόνο του το βάρος των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στη χώρα μας και στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο όλα τα πολιτικά κόμματα και αναφέρομαι κυρίως στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν σε έναν επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους με τα κοινωνικά στρώματα που έχουν επιβαρυνθεί με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ δεν είναι πρόβλημα προσώπων. Αλλά είναι ζήτημα απόκτησης ή επαναπροσδιορισμού της πολιτικής μας μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αλλαγής τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ελληνική κοινωνία.
Αυτό το οποίο μετρά δεν είναι να επικεντρώσουμε τον πολιτικό μιας διάλογο ή εσείς ως μέσα ενημέρωσης στο ποιες αλλαγές γίνονται τώρα ή πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Είναι αναγκαίο να επικεντρωθούμε π.χ. στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση της TASK FORCE που αναφέρει- και επισήμως πλέον- τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο φορολογικό μας σύστημα και την ελληνική δημόσια διοίκηση. Είτε αλλάξει το πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ, τα δομικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία παραμένουν. Η οποία κοινωνία ειρήσθω εν παρόδω δεν ενδιαφέρεται για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Ενδιαφέρεται για το πώς θα πληρώσει τους λογαριασμούς και τη φορολογία της. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να επιστήσουμε την προσοχή μας στις μεγάλες αλλαγές τις οποίες είτε καθυστερήσαμε είτε δε θέλαμε να υλοποιήσουμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι «ψευτοδιλήμματα».

Δ. ΣΑΡΡΗ: Δεν το βάζουμε διλημματικά. Η πολιτική ασφαλώς προέχει. Αλλά τα πρόσωπα είναι οι φορείς της πολιτικής.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ίσως είναι η πρώτη φορά που την αλλαγή δεν τη σηματοδοτούν τα πρόσωπα. Αλλά η ίδια πολιτική και η κοινωνία. Αυτή τη στιγμή γίνονται κοινωνικές διεργασίες και αναδύονται κοινωνικά ρεύματα. Συνεπώς ένα πολιτικό κόμμα που θέλει να αποκτήσει νέα φυσιογνωμία ή να επανακτήσει τη βαρύτητα του απέναντι στα κοινωνικά στρώματα θα πρέπει είτε να ενσωματώσει αυτά τα ρεύματα είτε να ενσωματωθεί σ’ αυτά. Η αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας με διαδικασίες εξπρές δεν είναι το ζητούμενο. Το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα προοδευτικό, το οποίο έτσι ήταν και έτσι θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει, πρέπει να βάλει την πολιτική στην ουσία του προγράμματός του, γιατί η κοινωνία ήδη την έχει θέσει. Σύντομες διαδικασίες εξπρές δε βοηθούν σε τίποτα. Μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όπου θα εξελιχθεί ένα συνέδριο με συλλογικές απόψεις και ιδεολογικό προσανατολισμό.

Δ. ΣΑΡΡΗ: Προφανώς εσείς μιλάτε για μετά τις εκλογές

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μα ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Δ. ΣΑΡΡΗ: Μέσα στο 2012 σίγουρα θα γίνουν.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μέσα στο 2012 λοιπόν θα δρομολογηθεί ό,τι προβλέπεται στο καταστατικό. Δεν πρόκειται κανένας να πει όχι στις πολιτικές διεργασίες σε ένα κόμμα που έχει τραβήξει μόνο του τον «άθλο» ανατροπής της κρίσης.

Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συνεπώς με ποιον θα πάει επικεφαλής το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Γιατί έχουμε τέτοια αγωνία; Έχει η κοινωνία τέτοια αγωνία; Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αυτή τη στιγμή αν αύριο γίνουν εκλογές και από τη μία η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πετύχει αυτό για το οποίο έχει κληθεί να διαπραγματευθεί και από την άλλη η Ευρώπη σχεδόν διαλύεται, αναπόφευκτα θα υπάρξει «σάρωση» όλων των πολιτικών κομμάτων. Άρα ο ήρωας που θέλει να τραβήξει μπροστά αυτή την εκλογική αναμέτρηση, να δηλώσει ποιος είναι. Χρειάζονται ώριμες και συλλογικές διαδικασίες για την ανάκτηση των δυνάμεών μας.

Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αγχωνόμαστε αν οι διαδικασίες θα είναι τέτοιες ώστε το πολιτικό σύστημα να έχει αξιοπιστία και κύρος.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει και έχει τηρήσει διαδικασίες πρωτόγνωρες εντός του κόμματος και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα. Οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ανοιχτές για να υπάρξει επανεκκίνηση της σχέσης μας με την κοινωνία. Αλλά σε καμία περίπτωση διαδικασίες εξπρές δεν βοηθούν τη σημερινή συγκυρία στην κοινωνία και το κόμμα.