ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ FLASH 96 ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΚΟΡΙΚΟ


Αυτή την περίοδο δεν χωρούν τερτίπια, στρουθοκαμηλισμοί και αποποίηση των ευθυνών από την πλευρά της Ε.Ε

«Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία μη χρεοκοπίας των χωρών και μάλιστα εκείνων που ανήκουν στην ευρωζώνη. Συνεπώς η υλοποίηση ενός μεσοπρόθεσμου και η συμπλήρωσή του σε περίπτωση όπου υπάρχει μεγάλη και απόλυτη ανάγκη συμπλήρωσής του, αυτό μπορεί να γίνει», δήλωσε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ Flash 96 .
«Η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει ότι το «στέγνωμα» της τσέπης των νοικοκυριών δεν οδηγεί από μόνο του στην έξοδο από την κρίση. Απαιτούνται και άλλες δράσεις, αναπτυξιακές κυρίως, ρευστότητας, αλλά και στήριξης των τραπεζών».
Η πρ. Υπουργός έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων της 21ης Ιουλίου επισημαίνοντας ότι  «για να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα πρέπει τον επόμενο μήνα το αργότερο τα εθνικά κοινοβούλια των υπόλοιπων 16 χωρών μελών να επικυρώσουν τις εν λόγω πολιτικές αποφάσεις. Εάν για οποιοδήποτε λόγο έχουν αλλάξει γνώμη ή δεν μπορούν να πείσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο, διότι ήταν δική τους ιδέα, κυρίως της Γερμανίας, να συμμετάσχουν σε αυτή την εξυγίανση του συστήματος είναι δική τους πολιτική απόφαση και πρέπει να την εφαρμόσουν. Εάν δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τις οποίες οι ίδιοι λαμβάνουν, εμείς δεν μπορούμε κάθε φορά να παίρνουμε ένα έκτακτο μέτρο».

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μπατζελή:

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: κ. Μπατζελή έχω την εντύπωση ότι και οι πολίτες και οι βουλευτές συζητούν για ένα άλλο θέμα αυτή τη στιγμή και όχι για το κύριο. Αυτή τη στιγμή το κύριο θέμα φαίνεται ότι είναι αν θα υιοθετηθεί κάποιο σενάριο της χρεωκοπίας της Ελλάδας, πότε και με ποιο εργαλείο, ενώ εμείς συζητούμε το πώς θα εφαρμόσουμε το Μεσοπρόθεσμο. Είμαστε δηλαδή μια φάση πίσω.

Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Νομίζω ότι είναι δύο αλληλένδετα ζητήματα. Διότι το Μεσοπρόθεσμο…

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μα η χρεωκοπία ακυρώνει το Μεσοπρόθεσμο. Το Μεσοπρόθεσμο ακύρωσε το Μνημόνιο.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν το ακύρωσε. Συμπλήρωσε μια προσπάθεια από ελληνικής, αλλά και από ευρωπαϊκής πλευράς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπόθεση της Ελλάδας όχι ad hoc, αλλά συνολικά ως μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον και άλλες χώρες που βρίσκονται στον κλοιό της κρίσης, της δημιουργίας ελλειμμάτων και χρέους.
Το Μεσοπρόθεσμο συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία μη χρεωκοπίας των χωρών και κυρίως εκείνων που ανήκουν στην Ευρωζώνη. Συνεπώς η υλοποίηση ενός Μεσοπρόθεσμου και η συμπλήρωσή του σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη και απόλυτη ανάγκη συμπλήρωσής του, αυτό μπορεί να γίνει. Παράλληλα όμως και σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει ότι το «στέγνωμα» της τσέπης των νοικοκυριών δεν οδηγεί από μόνο του στην έξοδο από την κρίση. Απαιτούνται και άλλες δράσεις αναπτυξιακές, δράσεις ρευστότητας και στήριξης των τραπεζών για να μπορέσουμε να εξέλθουμε από την κρίση.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Αυτή τη συζήτηση προσπάθησε να την κάνει με την τρόικα ο κ. Βενιζέλος και είδαμε τα αποτελέσματα.  Αλλά όπως είπατε αυτά τα προγράμματα, και το Μνημόνιο στο παρελθόν και το Μεσοπρόθεσμο έχουν ένα στόχο. Ότι δε θα χρεοκοπήσουμε. Το σενάριο που συζητείται τώρα και όχι για την 6η δόση – αυτή τη θεωρούν σχεδόν όλοι εξασφαλισμένη- είναι το σενάριο της χρεωκοπίας. Το εργαλείο μας λείπει λέει ο κ. Ρέσλερ. Και η κ. Μέρκελ  επιβεβαιώνει ότι από το 2013 το έχουμε. Ήδη το έχουμε ψηφίσει. Μέχρι το 2013 μας λείπει. Αναιρεί δηλαδή το ένα το άλλο.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Δεν αναιρεί τίποτα. Απλά έχουμε –και ας μου επιτραπεί η έκφραση- «χάσει τη μπάλα» λόγω της πολυπλοκότητας των αποφάσεων και  της δυσκολίας εξεύρεσης μιας  λύσης, αφού  εμπλέκονται κυβερνήσεις, εθνικά κοινοβούλια, η αγορά, ο ιδιωτικός τομέας, η Ευρώπη και η Αμερική.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ναι αλλά την Ελλάδα τη βγάζουν εκτός. Αυτό είναι το σενάριο ότι η  Ελλάδα πάει για χρεωκοπία και οι υπόλοιπο θα σωθούν.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:  Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη για πολλούς και διαφόρους λόγους, κυρίως θεσμικούς. Εκείνο το οποίο όμως διακυβεύεται αυτή τη στιγμή είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους άλλους εθνικούς προϋπολογισμούς, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει να δανειστεί στην ελεύθερη αγορά.
Θα μου επιτρέψετε εν συντομία να σας περιγράψω τη διαδικασία.
Το μνημόνιο συνδέεται με την απόφαση της 25ης Μαρτίου. Τα λεφτά δεν έφτασαν για πολλούς λόγους. Προχωρήσαμε σε μια πολιτική απόφαση ευρωπαϊκής εμβέλειας και αναφέρομαι σε αυτήν της 21ης Ιουλίου που για ό,τι αφορούσε την Ελλάδα έκανε μια γέφυρα μεταξύ του πρώτου μνημονίου και της συνολικής λύσης με μια γκρίζα χρονική περίοδο το 2012. Μέχρι την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού ευρωπαϊκής στήριξης το 2013 ο οποίος θα τροφοδοτείται διαρκώς από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Αυτό το διάστημα, διότι τον Οκτώβριο με το παλιό μνημόνιο θα παίρναμε 8 δισ. ευρώ τη δόση, με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είναι 21 δισ. ευρώ. Συνεπώς η πολιτική συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν μεγάλης σημασίας. Αρκεί να εφαρμοστεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ:  Για την Ελλάδα η δόση εξακολουθεί να είναι 8 δισ. ευρώ.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αν δεν υλοποιηθούν βεβαίως…

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Στις 25 Μαρτίου 2010 αποφασίστηκε ότι από το 2013 θα υπάρχει ένας θεσμικός μηχανισμός που θα επιτρέπει τη χρεοκοπία.

Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όχι ότι θα επιτρέπεται η χρεοκοπία. Προβλέπεται ένας δημοσιονομικός έλεγχος εξυγίανσης.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ:  Βεβαίως…  Και για να πας σε δημοσιονομικό έλεγχο και βοήθεια πρέπει να έχεις περάσει από το  μηχανισμό της ελεγχόμενης χρεωκοπίας. Αυτή είναι η απόφαση της 25ης Μαρτίου.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όταν χρησιμοποιείτε τη λέξη χρεωκοπία αφαιρώντας τη μετοχή «ελεγχόμενη» δημιουργείτε μια άλλη εικόνα, μια τρομοκρατία στον κόσμο.
Αναφορικά με τη μεταβίβαση σε αυτό το μηχανισμό, γίνεται μια θεραπεία εντός της Ευρωζώνης, όπου αυτή τη θεραπεία εμείς ως Ελλάδα τη βιώνουμε έναν χρόνο νωρίτερα.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Επειδή όμως οι τροϊκανοί λένε ότι αποτυγχάνουμε δεν μπορείτε τώρα να ενσωματωθείτε στην ευρωπαϊκή λύση. Αυτό λέει ο κ. Ρέσλερ με απόλυτη ειλικρίνεια.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Υπάρχει είτε «στρουθοκαμηλισμός» είτε θέλουμε να αποποιηθούμε των ευθυνών που μας αναλογούν για τις πολιτικές αποφάσεις που πήραμε.  Δηλ. για ό,τι αφορά την Ελλάδα εμείς πρέπει να  υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε δεσμευθεί  είτε αυτά απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο είτε από άλλες πολιτικές συμφωνίες. Δεύτερον εμείς για να χρηματοδοτηθούμε πρέπει τον επόμενο μήνα το αργότερα τα εθνικά κοινοβούλια των υπόλοιπων 16 χωρών μελών να ψηφίσουν αυτή την πολιτική απόφαση. Εάν για οποιοδήποτε λόγο έχουν αλλάξει γνώμη ή δεν μπορούν να πείσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο, διότι ήταν δική τους ιδέα, κυρίως της Γερμανίας, να συμμετάσχουν σε αυτή την εξυγίανση του συστήματος είναι δική τους πολιτική απόφαση και πρέπει να την εφαρμόσουν.
Εάν δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες οι ίδιοι λαμβάνουν, εμείς δεν μπορούμε κάθε φορά να παίρνουμε ένα έκτακτο μέτρο. Συνεπώς θα πρέπει και οι δύο πλευρές να πάρουν σοβαρά τις αποφάσεις που έχουν λάβει την 21η Ιουλίου και να τις υλοποιήσουν.

Τα τερτίπια δεν έχουν χώρο αυτή την περίοδο. Διότι πλήττουν την αξιοπιστία της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και το ΔΝΤ και πλήττουν την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ:  Εμείς αυτή τη στιγμή συζητάμε π.χ. ότι ο  Παπανδρέου είναι απολογούμενος απέναντι σε Μέρκελ και Σαρκοζί γιατί δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, γιατί δεν εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία κτλ, ενώ το θέμα συζήτησης στην Ευρώπη είναι άλλο. Το πώς θα παράσχουν ρευστότητα στην Ευρώπη, στις τράπεζες και κυρίως στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή δε συμμετέχουμε στις υπόλοιπες σοβαρές πολιτικές αποφάσεις που θα έλυναν και το πρόβλημα, διότι εμείς πρέπει να απολογούμαστε.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η σταθεροποίηση του συνόλου της οικονομίας, εντός και εκτός Ελλάδας, εξαρτάται από τη διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών. Εάν το Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Ταμείο δε χρηματοδοτήσει απευθείας τις τράπεζες ή αν δεν γίνει μια διαγραφή χρεών τους απέναντι στις αγορές, τότε οι τράπεζες δε θα δεχτούν ή δε θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης.
Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, γι’ αυτό η ΕΚΤ παρά την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή και την πρωτογενή αγορά που έχει κάνει -πέραν της διαφωνίας του αποχωρήσαντος υποδιοικητή της  Juergen Stark - έχει δείξει ότι θέλει να βάλει το τραπεζικό σύστημα στη διαδικασία διασφάλισής του για να μπορεί να συμμετάσχει, διότι έχουμε σοβαρές αποκλίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Εμείς θα πάρουμε τώρα 8 δισ. ή 20 δισ. ευρώ αν εφαρμοστεί ο διακανονισμός της 21ης Ιουλίου. Ενώ δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες εκχωρήθηκαν έναντι 500 εκατ. ευρώ. Το ίδιο γίνεται και στην Ευρώπη. Δηλ. με 200 δις. ευρώ μπορούν να ανακεφαλαιώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και να βρεθούν οι τράπεζες να χρωστούν στο κράτος αντί οι κυβερνήσεις στις τράπεζες. Και εμείς θα απέχουμε από αυτή τη λύση. Γιατί θα ασχολούμαστε με το μνημόνιο και την τρόικα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:  Η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός του τραπεζικού συστήματος ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ακόμη και στο πρώτο μνημόνιο. Όμως επειδή πρόκειται περί ιδιωτών, εκείνοι θα αποφασίσουν τον τρόπο εξυγίανσής τους ή  της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου εφόσον έχουν τα χρονικά περιθώρια. Η Alpha Bank και η Eurobank για να μην ενταχθούν σε τέτοιες ρυθμίσεις έκαναν την συμφωνία με το Κατάρ. Αύριο μπορεί να είναι η Εθνική με κάποια άλλη τράπεζα.
Όμως η αγορά κοινών μετοχών από το χρηματοπιστωτικό εθνικό οργανισμό που είναι συνέχεια του ευρωπαϊκού, μπορεί να θεωρείται στην αρχή ότι κρατικοποιούνται εν μέρει οι προβληματικές τράπεζες. Στην ουσία όμως διασφαλίζει τη ρευστότητά τους για να μπορεί να υπάρξει ροή χρήματος στους καταναλωτές και στις επενδύσεις.
Μπορεί να βλέπουμε στιγμιαία ότι μειώνεται η συμμετοχή των ιδιωτών και  κυρίως των μικρομετόχων, στην ουσία η τράπεζα αυτή παραμένει στην αγορά και στη διαδικασία ανάπτυξης της οποιαδήποτε χώρας. Το έχουμε δει στη Βρετανία, στο Βέλγιο όπου το έζησα προσωπικά όπου το κράτος στο Βέλγιο αγόραζε τα χρέη της βελγικής τράπεζας και όχι τα επενδυτικά της κεφάλαια. Αυτά είναι θέματα τα οποία φυσικά σε διμερές επίπεδο τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν την τεχνογνωσία, τη πολιτική βούληση και γνωρίζουν πολύ καλά πώς θα τα διαχειριστούν.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ:  κ. Μπατζελή σας ευχαριστώ πολύ.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:  Κι εγώ.