Συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή στο Ρ/Σ Flash 96 και στο δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2011

«Η συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank - Eurobank σηματοδοτεί την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, ενώ η είσοδος ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνουν το πράσινο φως για ενίσχυση της ρευστότητας, δίνουν ελπίδα στους καταθέτες και ταυτόχρονα ώθηση στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ όσο δε διατίθενται πόροι για την ανάπτυξη τόσο η ύφεση θα κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλα τα επίπεδα, τόνισε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ Flash 96 και στο δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο.

Βασικά σημεία της συνέντευξης

Για τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank - Eurobank

Ο τραπεζικός τομέας αποτελεί κινητήριο μοχλό τόσο της ρευστότητας η οποία έχει παρουσιάσει στασιμότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα όσο και κάθε κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάπτυξη της χώρας.
Είναι πλέον κατανοητό ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης και στον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εξυγίανση της οικονομίας και υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.
Με την πρωτοβουλία αυτή οι δύο τράπεζες ως ένα ενιαίο τραπεζικό σχήμα όχι μόνο εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους, αλλά δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας που θα τους επιτρέψει το άνοιγμα σε νέες επενδύσεις. Tαυτόχρονα ενδυναμώνουν την παρουσία τους εντός και εκτός Ε.Ε και κυρίως στη ΝΑ Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα τους καταθέτες τους.
Οι τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις «συμπληγάδες» του roll over και του Black Rock. Ο επικείμενος εξονυχιστικός έλεγχος τις επόμενες ημέρες που θα αφορά στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, τους όρους παροχής στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, θα δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό στο εθνικό τραπεζικό σύστημα.

Για την κατάσταση της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας

Η ύφεση πλέον αρχίζει να επιμολύνει και την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία, βάσει της Eurostat, παρουσιάζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Τα στοιχεία αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει διότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιασθεί μια συγκροτημένη αναπτυξιακή στρατηγική από πλευράς κυρίως Ε.Ε, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη ψάχνει να βρει το «φάρμακο» για τα δομικά προβλήματα που παρουσιάζει η χώρα μας και κατ΄ επέκταση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι ξένες επενδύσεις όπως εκείνων των Γερμανικών, το πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης αναμφίβολα αποτελούν «όαση» στην «έρημο» της ύφεσης.
Αν στη μία ράγα του «τρένου» εφαρμόζουμε πολιτικές για μεταρρύθμιση των δομών του κράτους, δημοσιονομικής εξυγίανσης, περιορισμού των δαπανών και στην άλλη προωθούμε την ανάπτυξη, τότε μόνο δεν θα έχουμε «εκτροχιασμό».