Βασικά σημεία συνέντευξης της Κατερίνας Μπατζελή στο Ρ/Σ Flash 96 και στο δημοσιογράφο Κωστή Παρρά

27 Ιουλίου 2011

«Βρεθήκαμε πολλές φορές αντιμέτωποι με τον οικονομικό θάνατο. Επιβιώσαμε με «ηλεκτροσόκ». Πλέον όμως μπορούμε να πάμε μπροστά με ασφάλεια».


Για την οικονομία:

• Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να σταθεροποιήσει την οικονομία και την κοινωνία, να αλλάξει παλαιές αντιλήψεις και νοοτροπίες που λειτουργούσαν ανασταλτικά στην πορεία προόδου της χώρας.
• Η Κυβέρνηση δημιουργεί νέους όρους στην αγορά, στη χρηματοδότηση, στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάνω από όλα προσπαθεί να δώσει εγγυήσεις ότι αρχίζουμε να κινούμαστε σε μια σταθερή οικονομία που αρχίζει να ανακάμπτει.

Για τα ταξί:

• Στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι η υλοποίηση της πρόκλησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και όχι η συγκυριακή ή μόνιμη δημιουργία αντιπαραθέσεων με κοινωνικά στρώματα και παραγωγικές τάξεις, έστω και αν αυτές θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και αντίληψη του τρόπου λειτουργίας και συμμετοχής τους στην οικονομία.
• Το Π.Δ. του κ. Ρέππα ήταν ένας σωστός καμβάς που είχε τεθεί και σε διάλογο. Ήταν άκαιρο και άσκοπο αυτή τη στιγμή να ανοίξει ένα θέμα με τα ταξί τη στιγμή που μέχρι τις 2 Ιουλίου έπρεπε να έχει κλείσει με προεδρικό διάταγμα ή άνευ προεδρικού διατάγματος η απελευθέρωση ή η νέα οργάνωση του επαγγέλματος των ταξί.
•Σε καμία περίπτωση η κατοχύρωση του επαγγέλματος των ταξί δεν κρίνεται μόνο από το πληθυσμιακό κριτήριο. Υπάρχουν και κριτήρια επαγγελματικά, όπως π.χ. ποιος διαχειρίζεται την άδεια, αν είναι περιουσιακό στοιχείο του κράτους κτλ.
• Σήμερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε το σχεδιασμό και τον τρόπο της διαδικασίας διαβούλευσης. Απευθυνόμενος στα συνδικαλιστικά όργανα των ταξί δήλωσε ότι είμαστε εδώ για διάλογο για να βρούμε από κοινού τους κανόνες της απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Για τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης - Αντιδράσεις της Κοινωνίας:

• Ο τρόπος διαχείρισης των κρίσεων έφερε αποτέλεσμα στην απόκτηση εργαλείων και στη θεσμοθέτηση οργάνων και πολιτικών για να αντιμετωπιστεί η κρίση εντός και εκτός Ελλάδας.
• Ο πολίτης που γνωρίζει ότι διανύουμε μια περίοδο βίαιης και έντονης προσαρμογής, που υφίσταται μέτρα περιοριστικής οικονομικής πολιτικής για ορισμένο χρονικό διάστημα πρέπει να ξέρει τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Ένας πολίτης που θυσιάζει τη σύνταξή, το μισθό του θα πρέπει να ξέρει το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται και εφαρμόζονται.

Για τη φοροδιαφυγή:

• Για πρώτη φορά γίνεται και διαμέσου του Μεσοπρόθεσμου το «κυνήγι» των μεγάλων φοροφυγάδων. Για πρώτη φορά ψηφίστηκε η άρση του απορρήτου. Και ο Υπουργός Οικονομικών έχει θέσει το ζήτημα στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.
• Αν δεν βρούμε τα χρήματα που έχουν φοροδιαφύγει δεν μπορούμε να πετύχουμε ως κράτος, ως οικονομία, ως κοινωνία. Και πάνω από όλα θα φανούμε «λίγοι» στην μεγάλη πολιτική απόφαση που ελήφθη πριν λίγες ημέρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Όταν μια χώρα έχει παραοικονομία που αγγίζει το 37% πρέπει οι υπεύθυνοι να κοιταχτούν στον καθρέφτη, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή αν θα φύγουν.
• Δεν μπορώ να ερμηνεύσω ή να δικαιολογήσω καμία «λευκή απεργία» εφοριακών ή διευθυντών εφοριών που ζητούν επιχειρησιακό σχεδιασμό από τον Υπουργό για να πράξουν το αυτονόητο. Δεν κατανοώ γιατί μερικοί είναι καλυμμένοι μέσα στο «κουκούλι» της εξουσίας τους και δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Στοχευμένες Πολιτικές:

• Μετά την πολιτική απόφαση των Βρυξελλών πρέπει να στραφούμε σε δύο κατευθύνσεις. Δύσκολες αλλά απλές. Τα έσοδα και τις δαπάνες.
• Η αγωνία για να βγούμε από όλη αυτή την κρίση στην αρχή, τα δύο πρώτα χρόνια μας υποχρέωναν επί δικαίω και αδίκω να εφαρμόσουμε ορισμένα μέτρα. Πιστεύω και ελπίζω ότι η ανάταση που πήραμε και στο σχεδιασμό που θα κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να μην ακολουθήσουμε γραμμικές πολιτικές, αλλά στοχευμένες έτσι ώστε πραγματικά να μπορούν να αποδώσουν.
• Έχουμε το χρονικό περιθώριο να διορθώσουμε αυτά που συνειδητά πράξαμε. Και τα πράξαμε όχι λόγω ιδεολογίας, αλλά λόγω της δύσκολης συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα.
• Όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίσαμε τον οικονομικό θάνατο πολλές φορές. Κάναμε «ηλεκτροσόκ» ζωής αλλά από εδώ και πέρα όλοι μαζί πρέπει να πάμε μπροστά με νέους στόχους.