«Απάντηση Μανιάτη σε Μπατζελή: Η λεκάνη του Σπερχειού στον επόμενο διεθνή διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τη γεωθερμία»

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011


«Η λεκάνη του Σπερχειού θα συμπεριλαμβάνεται στον επόμενο διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση γεωθερμικών κοιτασμάτων», δήλωσε ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου γεωθερμικού πλούτου στο νομό.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι μπροστά στην επιτακτική ανάγκη για περιφερειακή ανάπτυξη, για ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα σε ένα νομό όπου η ανεργία αυξάνει διαρκώς, επιβάλλεται το ΥΠΕΚΑ να επιταχύνει τους ρυθμούς αξιοποίησης και ανάδειξης των γεωθερμικών πεδίων σε ένα νομό πλούσιο σε κοιτάσματα (Παλαιοβράχα, Λεκάνη Σπερχειού, Δαμάστα, Αρχάνι, Ψωρονέρια, Πλατύστομο, Θερμοπύλες, Υπάτη κτλ).
«Στο πλαίσιο των υποδομών που δημιουργούνται βάσει του νέου τρόπου διαχείρισης γης, της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού (πολεοδομικού και τουριστικού) είναι σκόπιμο να περιλαμβάνεται και η γεωθερμική ενέργεια» τόνισε η πρ. Υπουργός επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι «η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει αναδυόμενες αγορές στον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τη βιομηχανία επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στα νοικοκυριά, τους καταναλωτές, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις».
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης δήλωσε ότι το ΥΠΕΚΑ ενόψει του δεύτερου διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση γεωθερμικών κοιτασμάτων όπου θα συμπεριλαμβάνεται- μεταξύ άλλων περιοχών- και η λεκάνη του Σπερχειού, θα ληφθούν υπόψη τόσο η εξάντληση των ερευνητικών δεδομένων όσο και η αποφυγή της μονομέρειας στους υποψήφιους αναδόχους για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών.
Στα πλαίσια της ομιλίας του ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι με το νέο σχέδιο νόμου για τους υδρογονάνθρακες δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στις αποκεντρωμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις για προκήρυξη διαγωνισμών αξιοποίησης βεβαιωμένων χαμηλών γεωθερμικών πεδίων και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δηλώνοντας παράλληλα ότι το ΥΠΕΚΑ είναι έτοιμο να παράσχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη διευκόλυνσή τους (έτοιμα τεύχη δημοπράτησης κτλ).
Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή της την 21η Ιουνίου προς τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς κ. Πόπη Γερακούδη, η κ. Μπατζελή είχε ζητήσει την άμεση διενέργεια διαγωνισμού με σκοπό την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας στη Δαμάστα και πιθανά σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ στην ταυτόχρονη εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας του ομώνυμου γεωθερμικού πεδίου για τη διερεύνηση περαιτέρω αξιοποίησής του.