ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΟ SKAI 100,3 KΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

26 Μαΐου 2011

«Τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή είναι πολύ επικίνδυνα» δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή τονίζοντας παράλληλα ότι «ένα πολιτικό στέλεχος, μια Επίτροπος δεν μπορεί πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά να αναδεικνύει θέματα που πηγαίνουν πίσω τα ζητήματα».
Η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να παραμείνουμε στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι μόνο ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να επιλέξει α λα καρτ τις εκλογές, το δημοψήφισμα, τον ανασχηματισμό.

Παρατίθεται αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μπατζελή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Μπατζελή

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα κ. Οικονόμου και κ. Λυριτζή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε μια πολιτική εξήγηση για τη δήλωση της Επιτρόπου της κ. Δαμανάκη; Και το λέω διότι η Κυβέρνηση έχει τηρήσει μια ακριβώς αντίθετη άποψη απέναντι σε υπονοούμενα που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα μας να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όταν ένα πολιτικό στέλεχος του κόμματος, μια Επίτροπος Ελληνίδα, η οποία διαχειρίζεται τις εθνικές μας υποθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάνει μια δήλωση περί δραχμοποίησης της ελληνικής οικονομίας, θεωρώ ότι παίρνει πολύ μεγάλη διάσταση. Διότι αυτή η κοινοποίηση περί μελλούμενου κινδύνου δεν γίνεται από έναν ανώνυμο blogger ή από κάποιον που δουλεύει στο βενζινάδικο και θέλει να βρεθεί στο επίκεντρο της επικοινωνιακής σκηνής στην Ελλάδα, ούτε από κανένα Spiegel, το οποίο έχουμε κατακρίνει όλοι μαζί.
Ο ίδιος ο κ. Πεταλωτής, αλλά και ο Πρωθυπουργός χθες στον ΟΟΣΑ δήλωσε ότι όχι μόνο θέλουμε, αλλά επιδιώκουμε με «νύχια και με δόντια» να παραμείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αυτό είναι το μήνυμα.
Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η Επίτροπος θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε καμία περίπτωση και ιδιαίτερα σε τόσο κρίσιμες στιγμές, δεν μπορεί πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά να αναδεικνύει ζητήματα τα οποία αντί να πάνε μπροστά τις διαπραγματεύσεις τις πάνε πίσω. Βάσει και της εμπειρίας που έχω σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν μπορεί ένας Επίτροπος να δημοσιοποιεί έστω και άτυπες συζητήσεις που γίνονται. Και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, ο οποίος διέψευσε την όλη διαδικασία και την ουσία του ζητήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορηματικά όμως.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κατηγορηματικά, διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και αυτό είναι το πολιτικό ερώτημα ότι για καμία χώρα που είναι εντός της Ευρωζώνης δεν προβλέπεται συνταγματικά, αλλά και από πλευράς τεχνικής διαδικασίας να βγει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ίδια δεν τα γνωρίζει αυτά κ. Μπατζελή; Γιατί έκανε αυτή τη δήλωση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εάν τα γνωρίζει θα ρωτήσετε την ίδια. Από εκεί και πέρα θα πρέπει μια χώρα, εφόσον υπάρχει ο μελλούμενος ευρωπαϊκός μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα λειτουργήσει το 2012-2015, αν αποτύχει και αν αλλάξει μετά από π.χ. δέκα χρόνια, δεν γνωρίζω ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική της Ε.Ε. Εάν διασπαστεί, εάν υπάρξουν πολλαπλές ταχύτητες, εάν υπάρξει επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.
Αυτή τη φορά η οποιαδήποτε συζήτηση επαναφοράς, όχι μόνο της δραχμής, διότι αύριο μπορεί να είναι π.χ. της Ισπανίας, που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη, δημιουργεί συνολικό πρόβλημα στην Ε.Ε. Εμείς σε αυτή την περίοδο περισσότερο είμαστε λαγοί παρά η ουσία του ζητήματος. Η επανεθνικοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα δημιουργήσει και θα εντείνει κερδοσκοπικές τάσεις και την εσωτερική ανακατανομή των κεφαλαίων εντός της κάθε χώρας. Δηλ, αυτοί που δεν έχουν λειτουργήσει σωστά θα βγουν κερδισμένοι από μια μετατόπιση νομισματική από την ευρωζώνη, από το ευρώ στη δραχμή ή όποιο άλλο νόμισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τοποθέτηση της κ. Δαμανάκη δυσκολεύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας αυτή την περίοδο;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πιστεύω ότι όχι απλώς τη δυσκολεύει. Αλλά δημιουργεί και πρόβλημα διαπραγμάτευσης και δηλώνει την τυχόν αδυναμία από πλευράς κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη κρίση που βρισκόμαστε. Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε στην ουσία μέτρο- μέτρο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ένα Πρόγραμμα το οποίο έχει σχεδιαστεί και για τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ε.Ε, διότι δεν μπορείς να πας σε δημοσιονομική προσέγγιση για όλες τις 27 χώρες, χωρίς να έχεις κοινές φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Δεν είμαστε εμείς το «μαύρο πρόβατο» και συντάσσουμε ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Είναι η Λετονία, η Εσθονία, η Ισπανία όλοι. Εμείς σήμερα όμως δε συζητάμε για το πώς θα διευκολυνθούμε ή για το πώς θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη εφαρμόζοντας σκληρές διαρθρωτικές πολιτικές όπου κακώς η Κυβέρνηση δεν τις έχει ακόμη εφαρμόσει.
Διαμέσου του μηνύματος της επαναφοράς της δραχμής δηλώνουμε ότι θέλουμε να φύγουμε και να πάμε σε έναν άλλο οικονομικό χώρο και «αφήστε μας να λειτουργήσουμε μόνοι μας». Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και πιστεύω ότι οι λογικές που ξεκινούν από την πρόκληση του δημοψηφίσματος θα πρέπει να προσεγγίζονται όχι επικοινωνιακά, αλλά για το τι θα γίνει στην επόμενη φάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από αυτό κ. Μπατζελή, προχθές ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κατεβάζουμε ρολά σε ένα μήνα. Αυτό τι δείχνει; Ότι η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει σωστά μέχρι τώρα; Ότι έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να βγούμε από την κρίση; Και είναι αυτά τα μέτρα που προτάθηκαν από την Κυβέρνηση μέτρα που μπορεί να μας οδηγήσουν σε ένα δρόμο εξόδου από την κρίση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πιστεύω ότι κανένας υπουργός δεν μπορεί ή δεν πρέπει να ανακοινώνει όσο πίεση κι αν δέχεται. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχεται μεγάλη πίεση, ηθική, προσωπική και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το κατανοήσουμε. Τα οικονομικά στοιχεία του κράτους δεν είναι ούτε αναλώσιμα ούτε ανακοινώσιμα. Αυτό που πρέπει να ανακοινωθεί είναι η αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του προγράμματος των μεγάλων διαρθρωτικών πολιτικών και εάν είναι επαρκές το πακέτο.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γενικότερη προσέγγισή της δεν ακολουθεί σωστά βήματα. Και αυτό φαίνεται από πολλές περιπτώσεις. Γι ό,τι όμως μας αφορά αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος η μείωση των δαπανών, η ενίσχυση της ζήτησης και των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα κανείς δε λέει ότι δε θέλουμε να μειωθούν τα ελλείμματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε ένα νευρικό κλονισμό στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία, στην ελληνική κοινωνία και συζητάμε πώς θα διαχειριστούμε ή ποιος θα διαχειριστεί το μεσοπρόθεσμο χωρίς να έχουμε καταλήξει ποια μέτρα σήμερα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή χρειάζονται αλλαγές; Μπορεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει; Χρειάζεται ο Πρωθυπουργός να κάνει ανασχηματισμό; Να προχωρήσει σε εκλογές;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μόνο ο Πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη, τη θεσμική και κοινοβουλευτική αρμοδιότητα να επιλέξει α la carte. Εκλογές, δημοψήφισμα, συναινετική κυβέρνηση, συνέχιση του κυβερνητικού έργου, ανασχηματισμό.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν καθαρά, άμεσα. Δεν χρειαζόμαστε και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που είναι αναγνωρίσιμος παντού, να συναντά μπροστά του «λαγούς και λαγουδέρες». Δεν τους έχει ανάγκη. Αν κάποιος θέλει να κατοχυρώσει το ρόλο του και να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα του και όχι την επόμενη ημέρα της κοινωνίας του θα πρέπει να ξανακοιτάξει το ρόλο του εντός της κοινωνίας, αλλά και εντός του πολιτικού συστήματος. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για την επόμενη ημέρα της κοινωνίας και της νέα γενιάς. Ας κόψουμε ταχύτητες λοιπόν και να είμαστε μαζί. Οι ανακοινώσεις γίνονται από τον Πρωθυπουργό ο οποίος έχει και την πολιτική ευθύνη.