Ερώτηση της Κατερίνας Μπατζελή για την επιτάχυνση της προκήρυξης για πρόσληψη προσωπικού στα Λουτρά Υπάτης και Θερμοπυλών

25 Μαΐου 2011

Ερώτηση για την επιτάχυνση της προκήρυξης για πρόσληψη προσωπικού στα Λουτρά Υπάτης και Θερμοπυλών, μια εβδομάδα πριν την καθιερωμένη έναρξη της λουτρικής περιόδου, κατέθεσε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ με επιστολή της προς τον καθ’ ύλην Υπουργό ζητά πληροφόρηση για το σχεδιασμό και τις προθέσεις του Υπουργείου όσον αφορά την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση των ιαματικών πηγών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα στη Φθιώτιδα.
Ειδικότερα, στην ερώτησή της η κ. Μπατζελή τονίζει ότι παρά τις ανησυχίες και τις προσπάθειες τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των εμπλεκομένων φορέων ώστε φέτος τα Λουτρά Υπάτης και Θερμοπυλών να ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά από την 1η Ιουνίου και όχι με καθυστέρηση όπως παρατηρήθηκε πέρυσι, εντούτοις, μια εβδομάδα πριν την προβλεπόμενη έναρξη της λειτουργίας τους, δεν έχουν επιλυθεί θέματα προσωπικού και συντήρησης υποδομών προκειμένου να ξεκινήσει η λουτρική περίοδος. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» για την χωρίς προβλήματα έναρξη λειτουργίας των ιαματικών πηγών σε Υπάτη και Θερμοπύλες.
Πέραν όμως της διασφάλισης της απρόσκοπτης και ομαλής λειτουργίας των ιαματικών πηγών, η κ. Μπατζελή στην επιστολή της προς τον κ. Παύλο Γερουλάνο τονίζει ότι στα πλαίσια τόνωσης της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής οικονομίας, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για πολύπλευρη αξιοποίηση της δυναμικότητας των ιαματικών πηγών.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, βάσει των στοιχείων του ΙΓΜΕ, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός ιαματικών πηγών (περίπου 156). Η Φθιώτιδα είναι πλούσια σε ιαματικές πηγές με νερά που έχουν ποικίλη φυσικοχημική σύσταση και ενδείκνυνται για εφαρμογή στη σύγχρονη φυσική υδροθεραπεία. Όμως στις ιαματικές πηγές που υπάρχουν στο νομό (Ιαματική Πηγή Υπάτης, Πλατυστόμου, Καλλιδρόμου, Θερμοπυλών, Καμένων Βούρλων) συναντάται μόνο η μορφή της θεραπείας και όχι η προσφορά υπηρεσιών που έχουν σχέση με την αναζωογόνηση του οργανισμού.
«Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ελληνικές λουτροπόλεις, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο των δραστηριοτήτων τους και να αποτελέσουν κέντρα προσέλκυσης τουριστών όλων των ηλικιών για τους περισσότερους μήνες του χρόνου», τονίζει η κ. Μπατζελή.