Βασικά σημεία Ομιλίας της Κατερίνας Μπατζελή στην Υποεπιτροπή Αθλητισμού, με θέμα "Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο"

Αθήνα, 12/05/2011

«Το σύστημα των αδειοδοτήσεων πρέπει να βελτιωθεί σε εθνικό επίπεδο και δεν πρέπει να περιμένουμε το 2013-2014, που είναι οι ευρωπαϊκοί αγώνες», δήλωσε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Αθλητισμού για ζητήματα της ΕΠΟ.
Μεταξύ άλλων η κ. Μπατζελή τόνισε ότι «πρέπει να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια για όλες τις ομάδες. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για να αντιμετωπισθούν σοβαρά ζητήματα, όπως η βία στα γήπεδα, η μετακίνηση και εργασία των αθλητών, η προστασία των εργασιακών σχέσεων, η οικονομική επάρκεια των ΠΑΕ».
Ο αθλητισμός, πέραν της πολιτικής σημασίας στη χώρα μας, αποκτά ένα πολύ πιο διευρυμένο ενδιαφέρον, γιατί πλέον τίθεται ακόμα και στη συνταγματική συνθήκη της ευρωπαϊκής επιτροπής, βάσει της οποίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ρυθμιστούν ακόμη και ζητήματα τα οποία σήμερα συζητάμε. Τα ζητήματα των αδειοδοτήσεων, της βίας, τα ζητήματα της μετακίνησης και εργασίας των αθλητών, της προστασίας, των εργασιακών σχέσεων, της οικονομικής επάρκειας των ΠΑΕ. Μια προετοιμασία που γίνεται ήδη από την UEFA.
Είναι καλό να αλλάξει τη σύνθεση της Πειθαρχικής Επιτροπής της η Ε.Π.Ο. αν δεν υπάρχουν ποιοτικοί δικαστές έτσι ώστε να μη χωρίζονται σε ποιοτικούς και μη ποιοτικούς.
Πρέπει τα ίδια κριτήρια να ισχύσουν για όλες τις ομάδες. Μπορούμε να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη να εξαιρεθούν από τη Superleague ή 5 ή οι 3 μεγάλες Π.Α.Ε. ή οι μικρότερες; Δηλαδή, θα ανοίξουμε μέτωπα για ένα θέμα το οποίο, εφόσον υπάρχει το αυτοδιοίκητο της Ε.Π.Ο. - όπου εμείς θέλουμε την «αυτοδιοίκηση» όλων των φορέων - να μετακυλήσουμε τον κίνδυνο των κοινωνικών συρράξεων, εντός αυτής της αιθούσης; Είναι πολιτικό ερώτημα το οποίο θέτω στα πολιτικά κόμματα.
Αυτό που με απασχολεί προσωπικά είναι η κατάχρηση του άρθρου 44, με το οποίο γίνονται συνεχείς ρυθμίσεις των Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε., οι οποίες έχουν επιβαρύνει τον Εθνικό Προϋπολογισμό και καλούμαστε να κόβουμε από συνταξιούχους και από αγρότες επιδοτήσεις για τον Ε.Λ.Γ.Α.
Τέλος, θα ήθελα να μας πείτε, κ. Πιλάβιε, αν κοινοποιείτε ή αν θα κοινοποιήσετε τις αποφάσεις των αδειοδοτήσεων, όποιο είναι τελικά αυτό το αποτέλεσμα, στην UEFA, η οποία έχει πάρει θέσεις για το μελλοντικό πρωτάθλημα του 2013-2014, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις αδειοδοτήσεων.
Το σύστημα των αδειοδοτήσεων πρέπει να βελτιωθεί σε εθνικό επίπεδο και δεν πρέπει να περιμένουμε το 2013-2014, που είναι οι ευρωπαϊκοί αγώνες. Για να προσαρμοστούν όλες αυτές οι Π.Α.Ε, οι οποίες σταδιακά να προσαρμόζονται από τώρα στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές της UEFA. Χρειάζονται σοβαρές τολμηρές αποφάσεις, διότι η βία στις Π.Α.Ε. στα γήπεδα, όταν ο ιδιοκτήτης έχει να ξεχρεώσει ένα κάρο έξοδα που του δημιουργούνται με τη μετακύλισή του στην Β΄ κατηγορία, θα σπρώξει και τους οπαδούς στη βία. Μιλάμε για συγκοινωνούντα δοχεία.