Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών για τις πλημμύρες και τις διαβάσεις των αγροτών

10 Μαΐου 2011

Απαντήσεις στο ζήτημα των πλημμύρων και της διακοπής πρόσβασης των αγροτών στις εκμεταλλεύσεις τους, λόγω των έργων της ΕΡΓΟΣΕ και του Ε65 δίνει ο Υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, σε συνέχεια ερώτησης που είχε καταθέσει η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνας Μπατζελή στα μέσα Μαρτίου προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.
Στην απάντηση του Υπουργείου επισημαίνεται ότι για τη διατήρηση της υπερχείλισης και με στόχο την εξασφάλιση νερού για τους αγρότες τους θερινούς μήνες έχει σχεδιαστεί -βάσει μελέτης- η αύξηση της παροχευτικότητας της νέας κοίτης του Σπερχειού με το διπλασιασμό της διατομής του καθώς και η κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος (Μεριστή) στη θέση συμβολής της παλαιάς με τη νέα κοίτη που συγκρατεί το νερό και το διοχετεύει στην παλαιά κοίτη την Αλαμάνα.
Αν και το πρώτο έργο ολοκληρώθηκε το 2008, το τμήμα της διαπλάτυνσης της νέας κοίτης Σπερχειού δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται ωστόσο ότι μετά τη λειτουργία του αντιπλημμυρικού έργου ανέκυψαν προβλήματα, τα οποία το Υπουργείο αποδίδει τόσο στο μη καθαρισμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της παλαιάς κοίτης (Αλαμάνα) όσο και στη μη διευθέτηση των ιδιοκτησιών από τη Νομαρχία Φθιώτιδας όταν κατασκεύασε τα αρχικά αντιπλημμυρικά έργα με αποτέλεσμα να υπάρξει σμίκρυνση της διατομής.
Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, η ΕΡΓΟΣΕ αν και δεν είχε υποχρέωση, απέστειλε στη Νομαρχία Φθιώτιδας μελέτη για τον καθαρισμό της παλαιάς κοίτης, ο οποίος και αποτελούσε αρμοδιότητα της.
Αναφορικά με το ζήτημα των δυσκολιών πρόσβασης που αντιμετώπιζαν οι αγρότες στις εκμεταλλεύσεις τους, το Υπουργείο Υποδομών επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ΕΡΓΟΣΕ για την υλοποίηση επιπλέον πρόσβασης για τους αγρότες στο Δ.Δ. Περιβολίου, μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του Φορέα με τους αγρότες και τους τοπικούς φορείς της περιοχής.