Συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή στην εφημερίδα «Εν Δελφοίς»

22 Απριλίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή, συναντιόμαστε σε μια αληθινά δύσκολη χρονική περίοδο για την κυβέρνησή σας. Θεωρείτε ότι οι πολιτικές εξακολουθούν να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: κ. Ρόδη βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Κυβέρνηση καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες ώστε σταδιακά να βγούμε από το «τούνελ» της κρίσης θέτοντας τις βάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση που αποτελεί άλλωστε και κύριο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και ευημερία στο μέλλον.
Ήδη έχει προχωρήσει και προχωρά σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ και του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, αλλά και τη συγκράτηση του χρέους, ώστε η χώρα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι στις αγορές, τους ευρωπαίους και διεθνούς εταίρους μας, αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες. Είναι σκόπιμο ωστόσο μέσα σε ένα απόλυτα ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπου οι διαβουλεύσεις για ένα νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, να προωθούνται νέα πακέτα αντιμετώπισης της κρίσης προσαρμοσμένα στις νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της διεθνούς οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι κουβαλάτε, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία, τι πιστεύετε ότι κάναμε λάθος – σε γενικές γραμμές – ως χώρα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι γεγονός ότι η σημερινή πολιτική διακυβέρνηση, εθνική και ευρωπαϊκή, δεν επέδειξε τα απαιτούμενα «αντανακλαστικά» ώστε να αντιδράσει άμεσα και να προχωρήσει σε συστηματική εποπτεία των αγορών, αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο να βγουν στο «φως» οι μακροχρόνιες ανισορροπίες των οικονομιών πολλών κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης, αλλά και με την προώθηση θέσπισης φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το «βάρος» πρέπει να δοθεί στις τελικές αποφάσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ και την οικονομική διακυβέρνησή της. Η Ελλάδα και πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχείρισης του συμφώνου σταθερότητας δεν πρέπει να επιτρέψουν μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων. Διότι τότε δε θα μιλάμε περί χρεοκοπίας των κρατών μελών, αλλά για χρεοκοπία της ενοποίησης της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ίδια η πίεση που υφίσταται από την κοινή γνώμη ένας κυβερνητικός βουλευτής, όπως εσείς, έχει διαφορά από την πίεση που υφίσταται ένας εν ενεργεία Υπουργός από τον κόσμο που σας ανέδειξε;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι λογικό όταν κάποιος «επωμίζεται» κάποιο συγκεκριμένο «χαρτοφυλάκιο» και ηγείται ορισμένων πολιτικών που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία, να δέχεται και περισσότερα «πυρά». Στην παρούσα χρονική συγκυρία, όπου είναι ορατά τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και είναι αισθητή η κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, όλοι μας είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσα από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, γινόμαστε αποδέκτες μιας μαζικής κοινωνικής αντίδρασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν ακούτε τον κόσμο να μιλά με τόσο απαξίωση για τους πολιτικούς, πως νοιώθετε και πόσο αυτό σας επηρεάζει για τις μελλοντικές σας αποφάσεις;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η παθογένεια που χαρακτήρισε τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων πολιτικών, αλλά και η έλλειψη διαφάνειας, οι πελατειακές λογικές και η κακοδιαχείριση των δημοσίων πόρων συνέβαλαν καθοριστικά στην εκδήλωση μιας γενικευμένης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση, η οποία από τη μία ανέδειξε πολλές εγγενείς αδυναμίες της εθνικής οικονομίας, από την άλλη όμως αποτέλεσε «εφαλτήριο» για ριζικές αλλαγές, ώστε να διορθωθούν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και νοοτροπίες, τροφοδότησε μια στάση δυσπιστίας, κυνισμού, αλλά και σταδιακής αποξένωσης της κοινωνίας από τις πολιτικές δυνάμεις.
Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της ανοχής της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας που αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και στην ίδια στην ανάπτυξη της χώρας και να επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους της σχέσης κράτους-πολίτη και πολιτικού συστήματος-κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε υπέρ ή κατά των εκλογών στην παρούσα στιγμή;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα μας είναι να αλλάξει και να μετεξελιχθεί από την Ελλάδα της σπατάλης, της υπανάπτυξης, των ελλειμμάτων, της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοσιονομικής σταθερότητας. Η Κυβέρνηση ήδη έχει κάνει μεγάλες τομές στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις δομές της οικονομίας, στο πολιτικό σύστημα και στη δικαιοσύνη.
Οι πρόωρες εκλογές στην παρούσα φάση περισσότερο θα λειτουργήσουν ανασταλτικά, αναμοχλεύοντας και δημιουργώντας προβλήματα πρώτα και πάνω από όλα στην ίδια την κοινωνία. Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας, ώστε να μπορέσουμε μεθοδικά και συλλογικά να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αυτές διαρθρωτικές αλλαγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να περάσουμε και σε ζητήματα καθημερινότητας. Πρόσφατα βρεθήκαμε στη Λαμία στα εγκαίνια του πρώτου Πειραματικού Αγρού Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η εν λόγω πρωτοβουλία έτυχε της στήριξής σας ως Υπουργός;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η απορρόφηση σημαντικής ποσότητας κριθαριού ελληνικής παραγωγής και η καθιέρωση της συμβολαιακής σχέσης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή αποτελεί υπόδειγμα για την προώθηση ενός νέου μοντέλου για τον πρωτογενή τομέα. Κάτι που συνιστούσε βασική κατεύθυνση για την πολιτική μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ιδιαίτερα η καινοτομία μέσω του πειραματικού αγρού καλλιέργειας ανοίγει νέους δρόμους στην αγροτική μας παραγωγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν οφέλη για τους αγρότες πιστεύετε και ποια είναι αυτά;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ασφαλώς και θα πρέπει να υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς, αλλά και τη βιομηχανία μέσα από τα συμβόλαια, όπου οι μεν διασφαλίζουν την αγορά των προϊόντων τους και οι δε την πρώτη ύλη με τις ποιοτικές προδιαγραφές που επιθυμούν, ώστε να λειτουργεί άψογα η αλυσίδα παραγωγής από το χωράφι στο ράφι. Απαιτείται αμοιβαιότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο μερών ώστε να μην καταστραφεί το «στοίχημα» της συμβολαιακής γεωργίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολοκληρώνοντας, θέλω να αναφερθούμε στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας που σε λίγες ημέρες θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της. Θεωρείτε ότι της αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και πως θα το πετύχει αυτό;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, τέτοιου βεληνεκούς εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια νέα αντίληψη για την επιχειρηματικότητα που χρειάζεται ο τόπος. Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κυρίαρχη δομή μέσα από την οποία η συνεργασία των επιχειρήσεων και η άμιλλα μεταξύ τους θα βελτιώσουν τη θέση της οικονομίας της Στερεάς Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα καταστήσει την περιφέρειά μας παράδειγμα επιτυχίας για όλη τη χώρα. Η Έκθεση ήταν και παραμένει ένας ανοιχτός χώρος διαβούλευσης, συνεργασίας και αναζήτησης καινοτόμων λύσεων, ώστε οι επιχειρήσεις μας μέσα από την παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποθέσω πως θα είστε και πάλι υποψήφια Βουλευτής όποτε και εάν γίνουν οι εθνικές εκλογές;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα είμαι ξανά υποψήφια Βουλευτής και θα συνεχίσω για όσο καιρό θέλει ο Φθιωτικός λαός να είμαι δίπλα του και να αγωνίζομαι για την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του νομού μου.