Ομιλία της Κατερίνας Μπατζελή στη Βουλή κατά τη συζήτηση σ/ν του Υπ. Οικονομίας για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού

6 Απριλίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στη ρύθμιση της αγοράς, στη μείωση της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον έλεγχο των καρτέλ, θα συμβάλλει ο Νόμος για την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τόνισε η Βουλευτής Φθιώτιδας και Εισηγήτρια ΚΤΕ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κατερίνα Μπατζελή κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Επισήμανε ότι η σημαντικότερη και πρωταρχική παρέμβαση είναι η οργάνωση της ίδιας της αγοράς και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της δημόσιας παρέμβασης είναι σκόπιμο ορισμένες αγορανομικές διατάξεις αλλά και ο κοστολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων, να παραμείνουν και να ελέγχεται η εφαρμογή τους. Παράλληλα απαιτείται διαρκής συνεργασία μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών, εκείνων των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των τροφίμων και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η μείωση της ζήτησης καταναλωτικών αγαθών από τα νοικοκυριά, μπορεί να συμβάλλει συγκυριακά στη μείωση και των τιμών, αλλά το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί με την απόκτηση μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης της εξέλιξης των τιμών σε όλη την παραγωγική αλυσίδα και όχι να περιοριστεί στη μέτρηση της τιμής καταναλωτή.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καλείται να ελέγξει τα αποτελέσματα του τρόπου λειτουργίας της αγοράς και με τον τρόπο με τον οποίο τις εξετάζει, μπορεί να παρέμβει στις ίδιες τις δομές της αγοράς. Είναι μία πρόκληση απαραίτητη στην σημερινή συγκυρία της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ίδιας της Εθνικής Οικονομίας.