Συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή στον ΑΝΤ1 RADIO 97,2 F.M

Αθήνα, 05/04/2011


Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 RADIO 97,2 F.M και στο Δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Καλημέρα κ. Μπατζελή. Είστε καλά;


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα. Είμαι καλά. Στην εκλογική μου περιφέρεια και συγκεκριμένα στο Αμούρι Φθιώτιδας.


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Τι λέει ο κόσμος εκεί που σας συναντά;


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ο κόσμος είναι προβληματισμένος για το που οδηγείται η οικονομία, που οδηγείται η καθημερινότητά τους. Και νομίζω ότι με πάρα πολύ σαφή και ειλικρινή τρόπο πρέπει να εξηγούμε στους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε τη σημερινή οικονομική κατάσταση.


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Μπορείτε πάντα να εξηγήσετε στους πολίτες τι πρέπει να γίνει; Διότι ακόμη και η ΚΟ ΠΑΣΟΚ δε συμφωνεί μεταξύ της. Το μνημόνιο δεν «τσουλάει», ορισμένοι λένε ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του μνημονίου. Νομίζω ότι και εσείς είστε πιο κοντά σε αυτή την ομάδα. Άρα τα επιχειρήματα που δίνετε στον κόσμο μπορούν να τους πείσουν, όταν δεν έχει πεισθεί η ίδια η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ;


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν, όσον αφορά τους πολίτες, δε νομίζω ότι χρειάζεται να μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες για το τι θα κάνουμε σε ζητήματα στρατηγικής ή διαπραγμάτευσης με το μνημόνιο, με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αντιθέτως, στον κόσμο πρέπει να δώσουμε άμεση πληροφόρηση για το πού βρισκόμαστε, πώς διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά τους και εδώ πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των πολιτών της επαρχίας, της περιφέρειας και της Αθήνας και της Αττικής γενικότερα, όπου εκεί τα αποτελέσματα μιας περιοριστικής πολιτικής είναι πολύ πιο εμφανή από ό,τι είναι στην περιφέρεια. Στην ουσία μιλάμε για δύο διαφορετικές ταχύτητες. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ γενικά ή ειδικά τον προβληματισμό που απορρέει από τους βουλευτές, πραγματικά ανήκω σε εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι λένε ότι εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την 25η Μαρτίου τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση του ευρώ, αλλά και καινούργιες δημοσιονομικές πολιτικές, εμείς από εθνικής πλευράς θα πρέπει να επαναπροσανατολίσουμε την συνολική μας πολιτική και στρατηγική. Δηλαδή πολιτικές που μέχρι τώρα φαίνονται ως εθνικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως κοινοτικές. Σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, θα πρέπει να γίνει μέσα από όρους οι οποίοι δημιουργούνται ή προσδιορίζονται από τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου. Οι συμφωνίες οι οποίες έγιναν από το μνημόνιο ήταν ad hoc. Ήταν μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και της διεθνούς οικονομίας, η οποία δεν είχε κανένα μηχανισμό άμυνας απέναντι στις αγορές και την κακή κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια. Τώρα που η Ευρώπη έχει προσδιορίσει το πλαίσιο, ανεξαρτήτως του αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε επί της ουσίας, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους του μνημονίου βάσει του καινούργιου πλαισίου που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτό πότε πρέπει να γίνει κ. Μπατζελή; Πόσο χρόνο θα δίνατε στη διάθεση της ελληνικής πλευράς; Δε λέω της ελληνικής κυβέρνησης. Το λέω πιο γενικά.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δε γίνεται κριτική σε κανέναν. Θέλω όμως να εστιάσω στο εξής. Κατά τη γνώμη μου στο βαθμό που πρέπει να αποφασίσουμε ένα τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής και δημοσιονομικής διαχείρισης της οικονομίας μας, όπως προβλέπεται άλλωστε και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η οποία ισχύει για όλα τα κράτη- μέλη. Αυτόν τον προβληματισμό πρέπει να τον μεταφέρουμε άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αποφασίσουμε τι θα γίνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Όμως με μια πολιτική δέσμευση. Σε όλα τα κράτη μέλη, αυτός ο τριετής επανασχεδιασμός, ο οποίος είναι υποχρεωτικός, θα πρέπει να συναποφασιστεί και να αποκτήσει ρήτρα συμφωνίας μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων. Διότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί, να αλλάξει τα επόμενα τρία χρόνια.


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Η «καταγγελία» του μνημονίου, για να χρησιμοποιήσω τη διατύπωση του κ. Οικονόμου, σας βρίσκει σύμφωνη με αυτήν ακριβώς τη μορφή;


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δε μπορώ να συμφωνήσω με τον όρο «καταγγελία», διότι καταγγέλλω σημαίνει ότι δε συμφωνώ με κάτι το οποίο με βάζει σε καλένδες, οι οποίες είναι πέρα και έξω από το σχεδιασμό μου. Διότι ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν έτσι και αλλιώς. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι το εξής. Το μνημόνιο θα πρέπει να επανεξεταστεί στα πλαίσια της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου και στις γενικότερες πολιτικές που θέτει η Επιτροπή για την Ευρώπη μέχρι το 2015. Το ορόσημο για την έξοδο από την κρίση πρέπει πλέον για εμάς να είναι με σαφή τρόπο το 2015.


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ακούγοντας ότι ως πρώτο ορόσημο βάζετε το 2015, καλώς ή κακώς το μυαλό μας πάει μερικά χρόνια παρά πίσω. Μέχρι λοιπόν να γίνει η επανεξέταση του μνημονίου, συνεχώς ακούγονται νέα μέτρα. Και σήμερα διαβάζουμε για περιορισμό των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, για μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, αύξηση τελών κυκλοφορίας, για νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα, ακόμη και για νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Μέτρα τα οποία δε δημιουργούν την αίσθηση του κοινωνικού δικαίου και δεν ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν πρέπει να διαχωρίσουμε τις φορολογικές και οικονομικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν οι παρεμβάσεις που πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμες για την είσπραξη εσόδων, ώστε να είναι εύκολη η αποπληρωμή των δανείων και των υποχρεώσεών μας προς τρίτους και το δεύτερο είναι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα, προκειμένου να αλλάξουν τη φυσιογνωμία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες παρεμβάσεις. Προφανώς ορισμένοι περιορισμοί στις δαπάνες, οι οποίες όμως «ταυτίζονται» με τη σπατάλη, δε νομίζω ότι μπορούν να κάνουν κάποιον να διαφωνήσει με τον περιορισμό τους. Όπως επίσης για το θέμα της αναγνώρισης ή αποσαφήνισης της χρήσης των καταπατημένων κρατικών εκτάσεων. Εγώ θα αναφερθώ συγκεκριμένα στον αγροτικό χώρο, τον οποίο θεωρώ ότι ξέρω καλά. Για ό,τι αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή τις περιοχές που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχουν καταπατήσεις από αγρότες ή δημάρχους ή τους νομάρχες παλαιότερα, οι οποίοι δεν απέδιδαν την πρόσοδο στο δημόσιο. Εφόσον λοιπόν είναι καταπατημένη η έκταση και για να συνεχίσουν οι παραγωγοί να παράγουν, αλλά και για να έχει το κράτος έσοδα, κάποιος πρέπει να πληρώσει. Διότι όταν έχεις καταπατήσει ή πρέπει να σηκωθείς να φύγεις ή να το πληρώσεις. Συνεπώς, δε δημιουργείται πλαίσιο για κάποιον που έχει παρανομήσει.


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Δημιουργείται όμως αδικία σε κάποιον που δεν έχει παρανομήσει. Αυτός που δεν έχει καταπατήσει νιώθει ότι εξαπατάται από το κράτος τον οποίο καλεί να αλλάξει νοοτροπία.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όποιος έχει καταπατήσει στο βαθμό που δεν μπορεί να επιστρέψει τη γη, πρέπει να πληρώσει. Αυτό γιατί δημιουργεί αδικία σε κάποιον σωστό πολίτη; Ίσα ίσα επιβάλλεται ποινή σε αυτόν που έχει καταπατήσει. Συνεπώς, τώρα γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος. Ένας άλλος διάλογος που πρέπει να ανοίξει, οικονομικός και κοινωνικός διάλογος, αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πρέπει πρώτα από όλα να καταγράψουμε τι είναι αξιοποιήσιμο από πλευράς δημόσιας περιουσίας. Διότι ό,τι κατέχεις πολλές φορές δεν είναι αξιοποιήσιμο. Και δεν είναι αξιοποιήσιμο, διότι στη χώρα μας έχουμε καθυστερήσει πολύ στο να ορίσουμε τις χρήσεις γης, τι γίνεται σε κάθε περιοχή, με κάθε χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την κάθε σπιθαμή αυτής της χώρας. Όχι να την πουλήσουμε. Να την αξιοποιήσουμε.


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ελπίζουμε να μην πάρει πολύ χρόνο αυτή η καταγραφή. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Μπατζελή.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα συμφωνήσω ως προς αυτό μαζί σας. Όλα θα πρέπει να γίνουν άμεσα με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο, χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις.