Ερώτηση της Κατερίνας Μπατζελή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την άμεση λύση στο πρόβλημα 320 οικογενειών της Μαλεσίνας

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση λύση στο πρόβλημα τριακοσίων είκοσι (320) οικογενειών της Μαλεσίνας ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή.
Ειδικότερα με ερώτηση που κατέθεσε προς την αρμόδια Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη ζητά νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ για την αλλαγή καταχώρησης στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστων ιδιοκτητών» οικοπέδων που παραχωρήθηκαν από την πολιτεία για αποκατάσταση των σεισμόπληκτων της Μαλεσίνας από το 1894.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων Κτηματολογίου

Στη Μαλεσίνα Λοκρίδας Φθιώτιδας, συστήθηκαν με το Β.Δ. της 29-7-1894 (ΦΕΚ Β’ 83) δύο συνοικισμοί για την αποκατάσταση σεισμοπλήκτων του σεισμού του 1894 και παραχωρήθηκαν από το κράτος στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής οικόπεδα για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών. Οι συνοικισμοί αυτοί είναι πλέον ενταγμένοι στο σχέδιο πόλης της Μαλεσίνας, για την οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι κτηματολογικές καταχωρήσεις. Πολλά από τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν έχουν καταχωρηθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν και τα οικόπεδα αυτά είναι ΓΝΩΣΤΩΝ στην περιοχή ιδιοκτητών, οι οποίοι είναι οι απόγονοι των αρχικών παραχωρησιούχων, γιατί οι τελευταίοι αμέλησαν για την έκδοση παραχωρητηρίων στο όνομά τους.
Ανάλογα ζητήματα έχουν ανακύψει και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου έχει ήδη εφαρμοστεί το Κτηματολόγιο και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι κτηματολογικές καταχωρήσεις.
Για τη διόρθωση αυτού του σφάλματος της Κτηματολογικής εγγραφής, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει να υποβληθούν σε πολυδάπανο και μακροχρόνιο αγώνα στα δικαστήρια, τον οποίο συχνότατα χάνουν εξ αιτίας της έλλειψης συνεχούς σειράς τίτλων (συμβολαίων ή άλλων) μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού κράτους ή το χρόνο της προσάρτησης σε αυτό της περιοχής ή των γεωμετρικών ανακριβειών που οι τίτλοι τους αναφέρουν για λόγους που βρίσκονται έξω από τη δική τους ευθύνη.
Σήμερα ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών στα Δικαστήρια για να τους αναγνωριστεί το αυτονόητο, με πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνσή τους, ή με άμεσο κίνδυνο (για όσους δεν προσφύγουν στα Δικαστήρια), να «δημευτεί» έμμεσα, η συνήθως πολύ μικρής αξίας περιουσία τους από το Δημόσιο.
Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και απώλεια των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην περίπτωση που θα αποδειχτεί οποτεδήποτε ότι έχουν παράνομα οικειοποιηθεί δημόσια περιουσία.
Από τα παραπάνω προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί από την Κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση, διαδικασία, η οποία σήμερα διευκολύνεται και με την εφαρμογή του Καλλικράτη, όπου αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών.

Ερωτάται η Υπουργός
Ειδικότερα για την περιοχή της Μαλεσίνας Λοκρίδας Φθιώτιδας που αφορά περίπου 320 ιδιοκτήτες, σε ποια ρύθμιση θα προχωρήσει για την οριστική λύση της εκκρεμότητας;