Συνέντευξη Κατερίνας Μπατζελή στο Βήμα FM 99,9 και στο δημοσιογράφο Πάνο Πολυζωίδη

Αθήνα, 08/11/2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή ξεκινώντας από το εκλογικό αποτέλεσμα της Φθιώτιδας, τη Λαμία τη χάσατε πανηγυρικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όντως τη Λαμία τη χάσαμε. Εκλέχθηκε ο κ. Κοτρωνιάς από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Και νομίζω ότι ο ΠΑΣΟΚ της Λαμίας και της Φθιώτιδας γενικότερα θα πρέπει να αναλύσει τους λόγους για ποιο λόγο χάνεται συνεχώς μια μεγάλη πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι τοπικοί λόγοι;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Προφανώς. Αλλά νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα για να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ έχει καθυστερήσει να κερδίσει το Δήμο Λαμίας, όταν στις δημοτικές εκλογές, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε υπερβεί κατά 5 μονάδες τη Νέα Δημοκρατία στη Φθιώτιδα. Πρέπει να σπάσουμε ορισμένα συντεχνιακά συστήματα, καθώς και κοινωνικές και επαγγελματικές συμμαχίες που πάρα πολλές φορές παίζουν ρόλο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως στην επαρχία και την περιφέρεια. Όμως για το καλό της πόλης και της περιφέρειας πρέπει να δούμε πάλι ως ΠΑΣΟΚ αυτές τις πολιτικές συμμαχίες. Είναι άλλωστε η μεγάλη αδυναμία του ΠΑΣΟΚ, η εύρεση, δηλαδή, πολιτικών συμμαχιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην ευρύτερη εικόνα. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας ότι υπήρξε μια έμμεση επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος στο ΠΑΣΟΚ. Κοιτάζοντας τα νούμερα όμως, βλέπει κανείς ότι οι ψήφοι που συνέλεξε το ΠΑΣΟΚ υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2009.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν να σας πω ότι χθες όλος ο πολιτικός κόσμος και κυρίως το ΠΑΣΟΚ πήρε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, χωρίς όμως να κινδυνεύει η σταθερότητα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Άρα το ζήτημα σταθερότητας προφανώς τέθηκε και τέθηκε από εσάς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όντως πήραμε αυτό το μήνυμα. Και η αποχή, η οποία ήταν μεγάλη, δήλωσε τη σιωπηλή διαμαρτυρία για τα όρια αντοχής και ανοχής που έχει φτάσει η κοινωνία από την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική την οποία ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε διέξοδο από την κρίση. Γι αυτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προχωράμε, ότι αλλάζουμε ορισμένες μας πολιτικές, κυρίως το κοινωνικό προφίλ και το κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν από εδώ και πέρα οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και η προσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών. Και νομίζω ότι από αυτή την πλευρά ήταν μια εποικοδομητική ψήφος η ψήφος του λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήταν όμως ψήφος επιβεβαίωσης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Τα ποσοστά σας είναι χαμηλότερα. Ο απόλυτος αριθμός των ψήφων είναι χαμηλότερος. Έρχεστε εσείς και αποδίδετε την αποχή στη διάθεση του κόσμου να στείλει αρνητικά μηνύματα στην Κυβέρνηση. Πού είναι η επιβεβαίωση τελικά;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: κ. Πολυζωϊδη, η κοινωνία εάν ήθελε να γκρεμίσει, να καταψηφίσει την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα έριχνε ψήφο στο επόμενο κόμμα, το οποίο αντιλαμβανόταν ότι μπορεί να έρθει στην εξουσία ως δείγμα γραφής. Κι αυτό δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, διότι και με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, η Νέα Δημοκρατία έπεσε 600 χιλιάδες ψήφους κάτω από το ελαχιστότατο όριο το οποίο είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές. 'Aρα τη θριαμβολογία του κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε προφανώς μαγικές λύσεις στο μυαλό του για έξοδο από την κρίση, βλέπουμε ότι αναλύοντας τη ψήφο του κόσμου, της κοινωνίας είναι ότι έδωσε ένα μήνυμα αλλαγής στην πολιτική της κυβέρνησης, κυρίως ως προς το κοινωνικό της προφίλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη μορφή μπορεί να έχει αυτή η αλλαγή; Μπορείτε να το εξειδικεύσετε λίγο;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Στη δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να εφαρμόσουμε, μειώνοντας τα ελλείμματα, το χρέος με την τακτοποίηση δημοσίου χρήματος, τη διαφάνεια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα στηρίξει με πακέτο κοινωνικών μέτρων τις τάξεις εκείνες οι οποίες έχουν πληγεί μέχρι τώρα από τον περιορισμό των δαπανών. Χαμηλοσυνταξιούχοι, παιδεία. Ήδη είναι περίπου 3 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΟΑΕΔ. Κανείς δεν πιστεύει ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα μπορούμε να επαναφέρουμε τον «πλούτο» που για μένα ήταν ένας τεχνητός πλούτος της κοινωνίας, διότι δεν αντιστοιχούσε σε πραγματική παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βασιζόταν στα 350 δανεικά δισεκατομμύρια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μια πλασματική ανάπτυξη με δανεικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός έχει σκοπό να επιστρέψει μερίδιο των χαμένων συντάξεων;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σταδιακά θα πρέπει να επιστραφεί σημαντικό μέρος της απώλειας του εισοδήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι μείωση της σύνταξης δεν ήταν η σωστή επιλογή του περιορισμού των δαπανών. Αν θέλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας μέχρι τώρα, η πρώτη πολιτική την οποία πρέπει να αντιστρέψουμε είναι η μείωση των συντάξεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιο χρονικό ορίζοντα;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Νομίζω ότι αυτό θα παρουσιαστεί και στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι τριετούς βάσεως και νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το κοινωνικό πακέτο θα φαίνεται. Χωρίς να θέλουμε να περάσουμε σε μια παροχολογία επιδοτήσεων ή μέτρων στήριξης χωρίς να υπάρχουν τα έσοδα. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση και νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να σκεφθούμε την επόμενη μέρα.
Το αντιμνημόνιο δε δηλώνει καμία πολιτική έξοδο από την κρίση. Είναι εργαλείο συσπείρωσης της κομματικής βάσης των κινημάτων διαμαρτυρίας ή της βάσης του κόμματος του κ. Σαμαρά για να μπορέσει ο ίδιος να αντέξει ως αρχηγός της ΝΔ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή σας ευχαριστούμε πολύ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κι εγώ.