ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ» STAR FM ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

20 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η επιβολή προστίμου 343 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή για τις αγροτικές ενισχύσεις την περίοδο 2004-2009. Έχουμε κοντά μας την πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή. Καλημέρα κ. Μπατζελή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ενημερώσω για τη δήλωση του κ. Γιώργου Κασαπίδη, υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η προηγούμενη ηγεσία, δηλαδή εσείς, ίσως δε δικαιολογήσατε σωστά, όταν σας ζητήθηκαν εξηγήσεις από την Ε.Ε Δεν κάνατε κάποια έκθεση που να δικαιολογεί όλη αυτή την κατάσταση που επικρατούσε και πιθανόν για αυτό το λόγο να μας επιβληθούν τέτοια πρόστιμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν ο κ. Κασαπίδης και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να δικαιολογήσουν την επιβολή των προστίμων, πρόστιμα τα οποία απορρέουν από τη μη σωστή εφαρμογή του ΟΣΔΕ, του Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληρωμών, των ελέγχων οι οποίοι έγιναν και της εφαρμογής της αγροτικής πολιτικής. Ο κ. Κασαπίδης καλό είναι πριν κατηγορήσει κάποιον, να γνωρίζει πολύ καλά τις κοινοτικές διαδικασίες και το τι διαπραγμάτευση έχει γίνει. Το μεγαλύτερο όμως πρόστιμο είναι αυτό του ΕΛΓΑ των κυβερνήσεων της ΝΔ, το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη», το οποίο παρά τις διαφωνίες μας, και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, όχι απλώς το αιτιολογήσαμε, αλλά προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις αδυναμίες, τις κακοτοπιές και την κακοδιαχείριση της ΝΔ απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απώτερο σκοπό να μην επιβληθούν πρόστιμα στη χώρα μας.
Όμως δεν υπάρχουν κουτόφραγκοι. Και ο κ. Χατζηγάκης και η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση είχε δώσει τις αποζημιώσεις στους αγρότες χωρίς καν να ενημερώσει την Επιτροπή για το τι προτίθεται να κάνει και μετά από έξι μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο, δεν είχε στείλει καν αιτιολογημένη γνώμη για τις αποζημιώσεις που είχε δώσει από τον ΕΛΓΑ.
Εμείς τι κάναμε; Αλλάξαμε το καθεστώς του ΕΛΓΑ και το Δημόσιο πήρε στην πλάτη του 3,1 δισ. ευρώ, τα χρέη του ΕΛΓΑ τα οποία είχαν δημιουργηθεί κατά 70% κατά τη διάρκεια διαχείρισης της ΝΔ.
Πριν λοιπόν μιλήσει κάποιος, καλό είναι να διαβάζει, να γνωρίζει και να ξέρει τι ψηφίζει. Και ο κ. Κασαπίδης και η ΝΔ ξέρουν ότι πριν λίγο καιρό ψηφίσαμε την αναθεώρηση του ΕΛΓΑ, στα τέλη Αυγούστου, αλλά και τροπολογία για την κάλυψη των χρεών του ΕΛΓΑ, ώστε να βγει αναβαθμισμένος, ξεχρεωμένος και να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες.
Και η κακοδιαχείριση φαίνεται κ. Σιμόπουλε. Και εδώ θέλω να πω το εξής: Ότι η διαχείριση που είχα κάνει εγώ ως Κατερίνα Μπατζελή, ως Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ως πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και συνεχίζεται με τον κ. Σκανδαλίδη, είναι ότι στήσαμε το ΟΣΔΕ για πρώτη φορά μέσα σε 9 μήνες, με συμμετοχή των ίδιων των αγροτών, με θυσίες, γιατί καθυστερήσαμε να τους πληρώσουμε.
Αύριο όμως πληρώνεται το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά. Δηλαδή οι αγρότες θα πάρουν 1,3 δισ. ευρώ. Συνολικά οι επιδοτήσεις, οι νόμιμες, οι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατοχυρωμένες επιδοτήσεις, από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι το Σεπτέμβριο, ήταν 3,5 δισ. συν 1,5 δηλαδή 5 δισ. ευρώ συνολικά. Δηλαδή, οι αγρότες καθαρά χωρίς καμία κοινοτική επιβολή κυρώσεων πήραν το ¼ του ΕΣΠΑ, ως κοινοτικές επιδοτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύουν αυτές οι επιδοτήσεις που θα πάρουν τώρα οι αγρότες, επειδή υπάρχει το κακό προηγούμενο; Και αν ένας αγρότης έχει πάρει κάποια επιδότηση παράνομα, θα του παρακρατηθεί κάτι;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πολύ σωστό ερώτημα κ. Σιμόπουλε. Η δυνατότητα προκαταβολής πληρωμών δίνεται από την Επιτροπή και δόθηκε στα μέσα Αυγούστου, διότι διαπίστωσε τότε η ίδια η Επιτροπή από δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκανε ότι πηγαίνει πολύ καλά η εφαρμογή του ΟΣΔΕ. Συνεπώς για το 1,5 δισ. δεν μπορεί να έχουμε κυρώσεις, διότι είναι κατόπιν εντολής, απόφασης της ίδιας της Επιτροπής.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα. Κάποιοι παραγωγοί εντάσσονται στο ποσό της παρατυπίας, των κυρώσεων, κτλ. Προφανώς πλέον ισχύει ο κανονισμός περί εξατομίκευσης. Δεν μιλάω για τον ΕΛΓΑ. Μιλάω για τις υπόλοιπες ποινές. Αλλά είναι στο χέρι του κράτους αν θα το εφαρμόσει ή θα το πληρώσει από τον εθνικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς, καλούμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση να πληρώνουμε χρέη κακοδιαχείρισης της ΝΔ και να επιβαρύνουμε το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, ανάλογα με το πώς θα γίνει η διευθέτηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι θέμα του κράτους αν θα το πληρώσει το ίδιο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι πολιτική επιλογή του ίδιου του κράτους να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, διότι και δύσκολο είναι να γίνουν οι επιστροφές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και νομίζω ότι είναι ανέφικτο και πολιτικά και οικονομικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι ηθικά για τους αγρότες που τους έταξαν ό,τι τους έταξαν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ήταν μια γκρίζα περιοχή, την οποία καλείται να καλύψει ο εθνικός προϋπολογισμός. Και να καλύψει όχι μόνο τις πελατειακές σχέσεις. Χτες και σήμερα συζητάμε το θέμα της ΑΓΡΟΓΗΣ στη Βουλή. Ένα άλλο σκάνδαλο του κ. Υπουργού της τότε διακυβέρνησης. Ένα σκάνδαλο το οποίο έχει κατακριθεί και από βουλευτές της ΝΔ και από την ίδια την κοινωνία και πάνω από όλα την τοπική κοινωνία, όπου υπήρχαν οι προσλήψεις της ΑΓΡΟΓΗΣ. Έχουμε τα χρέη της ΑΓΡΟΓΗΣ. Δυστυχώς ερχόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση να διώξουμε 269 νέα παιδιά, τα οποία προσελήφθησαν όχι με σωστές διαδικασίες. Μη νομίζετε ότι είμαστε «χαρούμενοι» όπου 270 παιδιά θα βρεθούν τώρα στο ταμείο ανεργίας. Αλλά δυστυχώς δεν προσελήφθησαν με σωστές διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή σας ευχαριστούμε πολύ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κι εγώ.