Δήλωση Κατερίνας Μπατζελή για την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αγροτικές ενισχύσεις

20 Οκτωβρίου 2010

«Οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας να τίθενται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο» δήλωσε η κ. Κατερίνα Μπατζελή.

«Η ηγεσία της ΝΔ γνώριζε πολύ καλά τα αποτελέσματα της πελατειακής της και αδιαφανούς πολιτικής της και δεν δικαιούται να δηλώνει ότι αιφνιδιάστηκε από την Ανακοίνωση της Επιτροπής για την άμεση επιβολή κυρώσεων ύψους 370 εκατ. ευρώ.
Είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ κ. Σαμαράς θα πρέπει να λάβει πλέον υπόψη του και τις συνολικές κυρώσεις της περιόδου 2004-2007, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το κλείσιμο με μαγικό τρόπο του ελλείμματος της χώρας σε ένα χρόνο…
Σε αντίθεση με τη Ν.Δ, οργανώσαμε το ΟΣΔΕ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μετά από έγκριση της ίδιας της Επιτροπής τον Αύγουστο θα δοθεί προκαταβολή των επιδοτήσεων τις επόμενες ημέρες ύψους 1,2 δισ. ευρώ στους αγρότες. Ενώ μέχρι σήμερα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου έχουν δοθεί 3,1 δισ. ευρώ στους αγρότες για άμεσες ενισχύσεις και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat o αγροτικός τομέας της χώρας μας ήταν ο μοναδικός που παρουσίασε αύξηση της προστιθέμενης αξίας του κατά 1,9 %, έναντι του 1,5 % σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο προχώρησε σε ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, αλλά προχώρησε και στην εξυγίανση του Οργανισμού μεταφέροντας τα βάρη ύψους 3,1 δισ. ευρώ του οργανισμού που το μεγαλύτερο μέρος του είχε γίνει κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι μηχανισμοί διαφάνειας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και ο σαφής καθορισμός των αγροτικών μας πολιτικών αποτελούν τα βασικά στοιχεία διαλόγου με τους αγρότες, αλλά και με την ίδια την κοινωνία».