8 Εκατ. Ευρώ σε 36 Νομούς της χώρας για την καταπολέμηση του Δάκου

Από αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα εφαρμόζεται η συλλογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε 36 ελαιοκομικούς νομούς της χώρας.
Η εφαρμογή της καταπολέμησης, γίνεται με την ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τη συνεργασία των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιών.

Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την προστασία της ελαιοκομικής παραγωγής είναι άριστα, χωρίς προσβολές από το έντομο του δάκου. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την ποσότητα της παραγωγής και την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Το κόστος της καταπολέμησης του δάκου αναλαμβάνει σχεδόν στο σύνολό του ο Κρατικός Προϋπολογισμός με ελάχιστη επιβάρυνση των αγροτών μας.

Πρόσφατα έγινε κατανομή πιστώσεων προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ με απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, για την κάλυψη των δαπανών της οργάνωσης των ραντισμάτων μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ραντισμοί είναι επιλεκτικοί, ανάλογα με τις ενδείξεις, για την εμφάνιση των εντόμων και γίνονται πάντα σε τμήμα της κώμης του δένδρου ώστε να μην παρουσιάζεται απορρόφηση του φυτοφαρμάκου από τον καρπό της ελιάς και στη συνέχεια από το ελαιόλαδο.

«Η ποιότητα του ελαιόλαδου αποτελεί ύψιστη φροντίδα για το Υπουργείο. Το ίδιο ισχύει για την προστασία των καταναλωτών», τονίζει σε δήλωσή της η Υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή και συνεχίζει: «η διαφύλαξη της ποιότητας σε υψηλά επίπεδα, αποτελεί προϋπόθεση για την τοποθέτηση του προϊόντος στις αγορές και για τη βελτίωση της τιμής του».