Συνέντευξη ΥπΑΑΤ στο Ρ/Σ "Real FM"

Συνέντευξη ΥπΑΑΤ στο Ρ/Σ "Real FM"
και στις δημοσιογράφους Μ. Πυργιώτη και Κ. Μακρή, 21-7-2010
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ο κ. Παπακωνσταντίνου, συνέχισαν να εκπέμπουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εσείς το συμμερίζεστε αυτό;
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Συμμερίζομαι τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, βάσει των οποίων αποδεικνύεται μια πολύ σταθερή πορεία βελτίωσης των οικονομικών. Τόσο της διαχείρισης του ελλείμματος, των δημόσιων οικονομικών, των φορολογικών εσόδων, όσο και της μείωσης του κόστους λειτουργίας των υπουργείων, κυρίως των λειτουργικών τους δαπανών, μείωση που φτάνει περίπου το 50% σε σχέση με άλλους περιορισμούς που αφορούν τους μισθούς, τις υπερωρίες κλπ.

Μια μείωση της τάξης του 50% σημαίνει ότι σταδιακά μπαίνουμε σε μια διαφορετική αντίληψη διαχείρισης του δημόσιου τομέα, κάτι πολύ σημαντικό για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι εκεί βεβαίως, γιατί από την άλλη έχουμε και μια πραγματικότητα που λέγεται αγορά, που λέγεται νοικοκυριά, που λέγεται μείωση αγοραστικής δύναμης, λουκέτα στην αγορά. Φαντάζομαι ότι όλο αυτό πια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το ξεπέρασμα της κρίσης και της δημιουργίας ενός διαφορετικού μοντέλου περνάει -κατά τη γνώμη μου- από δυο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι να περιορίσεις τα οικονομικά, δηλαδή να περιορίσεις τον τρόπο λειτουργίας και τις σπατάλες και η δεύτερη να δημιουργείς καινούργιες δομές.

Το ζήτημα της αγοράς, εκεί φαίνεται το πραγματικό αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, που μειώνει τα εισοδήματα των καταναλωτών, των πολιτών και δε δαπανούν. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι από μόνη της η αγορά, τα super market, οι έμποροι, υποχρεώνονται -και το τονίζω- να ρίξουν τις τιμές, οπότε έχουμε μια μείωση των τιμών εξ ανάγκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή έχουμε ένα πληθωρισμό 5,6%. Αυτό από πού μας προκύπτει;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θέλω να σας πω το εξής: όταν μπήκαμε στο ευρώ έγινε μια υποτίμηση της δραχμής, αν θυμάμαι καλά γύρω στο 15% για να μπορέσει να φτάσει η ελληνική οικονομία, η δραχμή με το ευρώ, την ανταγωνιστικότητα του ευρώ. Έγινε μια υποτίμηση κι αυτό είχε γίνει και στη λίρα και σε άλλα νομίσματα, έτσι ώστε να προλάβουμε να μπούμε στον πρώτο κύκλο του ευρώ.

Αυτό τι σήμαινε; Ότι αυτό το χρονικό διάστημα από τότε που μπήκαμε το 2000 στο ευρώ, η οικονομία μας έπρεπε να αποκτήσει αντίστοιχη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, έτσι ώστε να μην έχουμε τον πλασματικό, ή τον πληθωρισμό της αγοράς. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Και οι λόγοι που δεν έγινε, πιστεύω ότι είναι πρώτον οι αποεπενδύσεις στην ελληνική οικονομία, δεύτερον, ότι το τραπεζικό σύστημα περιορίστηκε σε ζητήματα ρευστότητας και ενίσχυσης των καταναλωτικών δανείων, τα οποία είναι γνωστά, δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε. Και τρίτο, ότι δεν έγινε διασπορά του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που ήταν της τάξης του 3-4%.

Η ανάπτυξη επικεντρώθηκε μόνο σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, σήμαινε ότι στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας δεν κερδίσαμε το χαμένο έδαφος από εκείνη την υποτίμηση του 15%. Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα και η παθογένεια του ελληνικού συστήματος που πρέπει πολύ γρήγορα να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την παραγωγικότητά μας για να μειωθεί και ο πληθωρισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πάμε λίγο στον δικό σας τον τομέα, διότι ο δικός σας ο τομέας ο οποίος είναι νευραλγικός για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι η ελληνική επαρχία ζει από την αγροτική καλλιέργεια και επίσης τα περίφημα σχέδια που κατά καιρούς έχουμε ακούσει τα τελευταία 20 χρόνια για την επανεξέταση των δομών και της πτώχευσης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, έχουν πέσει στο κενό. Παραμένουμε ακόμη και σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις επιδοτήσεις, με τις καλλιέργειες τις στρεμματικές και ό,τι λεφτά παίρνουν και ποτέ δυστυχώς δεν δημιουργήθηκε ένα πραγματικό σχέδιο, που να ακολουθεί όμως και από την επόμενη κυβέρνηση. Γιατί αν είναι να το κάνει η μία δεν προλαβαίνει, έτσι ώστε να αναδιατάξετε την αγροτική μας οικονομία.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είμαι απολύτως σίγουρη ότι η αγροτική οικονομία είναι μια μικρογραφία της ελληνικής οικονομίας και θα ήταν περίεργο να ήταν κάτι διαφορετικό. Είναι ένα κακέκτυπο και της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο τα ζητήματα και τα προβλήματα τα θέσατε με πλήρη ακρίβεια και δεν θέλω να τα επαναλάβω.

Εκείνο το οποίο συνεπώς μετράει για εμάς, και το πάμε βήμα - βήμα είναι να αντιστρέψουμε τη νοοτροπία για τις γεωργικές καλλιέργειες και πάνω απ' όλα το τι επενδύσεις πρέπει να γίνουν.

Γι' αυτό το λόγο ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ρίχνουμε πολύ μεγάλο βάρος σε ζητήματα επενδύσεων που αφορούν τα τρόφιμα, την προώθηση των τροφίμων, για να μειώσουμε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Με τις δυνατότητες που έχουμε εμείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλουμε πάνω απ' όλα ο παραγωγός να συνεχίζει να παράγει, διότι δεν παράγουμε. Δεν είναι ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Η ελληνική ύπαιθρος εδώ και 4-5 χρόνια έχει σταματήσει να παράγει.

Αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη συμφωνία με ένα μεγάλο super market και πείτε ότι θέλω 10 τόνους άλφα προϊόν οπωροκηπευτικά δεν θα το βρείτε ενιαία. Αυτό λοιπόν εμείς πρέπει να το αντιστρέψουμε. Γι' αυτό το λόγο ρίχνουμε τις επενδύσεις μας -τις οποίες έχουμε δημοσιοποιήσει τις τελευταίες ημέρες- σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια ώστε να μπορέσουμε να στρέψουμε τους παραγωγούς στα τρόφιμα αλλά και να εισαγάγουμε στην γεωργία τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που αποτελεί μεγάλη τομή στον χαρακτήρα της ελληνικής γεωργίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ για να ξαναγυρίσω λίγο στο αρχικό θέμα και της έλευσης της τρόικα, αλλά και το πώς κινείται η κυβέρνηση, χθες ήσασταν και εσείς από τους Υπουργούς που αντιδράσατε στην προοπτική να συνοδεύει και ο κ. Παπακωνσταντίνου το κλιμάκιο της τρόικας σε κάθε υπουργείο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πιστεύω ότι η γενική, κοινή από όλους μας κυβερνητική άποψη, είναι ότι το κάθε υπουργείο δέχεται τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης γιατί πρέπει να συντονιστούμε για το πώς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας. Ποιος εκπροσωπεί, ποιος συνοδεύει κλπ. αυτό κρίνεται κατά περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εσείς έχετε αντίρρηση στο να έρθει με το κλιμάκιο του ελέγχου και ο κ. Παπακωνσταντίνου μαζί;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Προφανώς όχι. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αυτό θα το συμφωνήσει μαζί μου, ή με τον εκάστοτε υπουργό. Υπάρχει συντονισμός. Άλλωστε μέσα από το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουμε συντάξει, υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο όπου αποφασίζουμε, συναποφασίζουμε για τον τρόπο λειτουργίας και το τι προτάσσουμε στο οικονομικό πεδίο που δεν χρειάζεται ούτε εγώ να πάω στο Υπουργείο Οικονομικών, ούτε και ο κ. Παπακωνσταντίνου να έρθει στο Υπουργείο μου.

Αυτή είναι κοινή υπουργική απόφαση και δε νομίζω ότι διαφωνεί κανένας, ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Πάγκαλος, ούτε κανένας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε γιατί το λέω; Γιατί ξέρουμε ότι σε πολύ λίγες ημέρες στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής θα ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο από πλευράς υπουργείου Οικονομικών που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό αφ' ενός να εγκαταστήσει κλιμάκια ελέγχου σε κάθε υπουργείο και να ενημερώνεται σε μηνιαία βάση για τα έσοδα και έξοδα και αφ' ετέρου του δίνει τη δυνατότητα να παρέμβει και οριζόντια στα υπουργεία και να κόβει δαπάνες. Μήπως λοιπόν αυτό το χθεσινό ήταν προεόρτιο μιας απόφασης που του δίνει υπερεξουσίες;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Προεόρτιο το θέμα των επισκέψεων; Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με αυτό που είπατε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, λέω.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, αν περάσει και αυτό που λέτε εσείς από πλευράς νομοσχεδίου, νομίζω ότι αν πληκτρολογήσει έναν κωδικό μπορεί να κόψει όλες τις δαπάνες. Εκείνο πάντως που υπερέχει και αποτελεί κοινή θέση, είναι ότι θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του κάθε υπουργείου με σύνεση, μέσα στον προϋπολογισμό που έχουμε, το μονοετή και τον τριετή προϋπολογισμό, βάσει του οποίου θα συντάξουμε και τον γενικό προϋπολογισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μειώνουμε το έλλειμμα με γρήγορους ρυθμούς, καθώς δείξαμε όλοι μια πειθαρχία και μια κοινή προσπάθεια ώστε να φύγουμε από μια κακοδιαχείριση και να περάσουμε σε νέες πολιτικές, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή η μεγάλη μας αγωνία. Οι νέες αναπτυξιακές πολιτικές. Τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε. Όλοι νοικοκυραίοι είμαστε και δεν χρειάζεται να έχουμε και πολλές πιέσεις. Τον ξέρουμε το ρόλο μας, γιατί είμαστε πολιτικά πεπεισμένοι ότι πρέπει να νοικοκυρέψουμε το κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η τελευταία ερώτηση. Η δική σας άποψη ποια είναι για την πιθανή ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας; Και το λέω γιατί έχει ούτως ή άλλως βεβαίως είναι του Υπουργείου Οικονομικών το θέμα, αλλά και εσείς έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία γιατί είναι η τράπεζα που κατ' εξοχήν εξυπηρετεί και τον αγροτικό κόσμο.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ εκφράστηκε μέσα από την πρόταση αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς. Δεν είχε εκφραστεί ως κυβερνητική άποψη ή ως κυβερνητική επιλογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εξετάζει βεβαίως η κυβέρνηση.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η κυβέρνηση θα εξετάσει συνολικά το τραπεζικό σύστημα και πολύ περισσότερο τις «κρατικές» τράπεζες και το πώς θα γίνουν οι συγχωνεύσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός του τραπεζικού τομέα. Ο τομέας αυτός παίζει κομβικό ρόλο και στη διαχείριση του μηχανισμού στήριξης. Θεωρώ ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε, έχει και θα έχει σαφή λόγο στο θέμα της Αγροτικής Τράπεζας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Aρα λοιπόν λέτε ότι ό,τι γίνει πρέπει να είναι συναπόφαση και θα εκφράζετε και τις ενστάσεις σας, εγώ καταλαβαίνω απ' αυτό που λέτε.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εκφράζουμε τις πολιτικές μας προτάσεις, εκφράζουμε τις προτάσεις τις οποίες πρέπει να διαμορφωθούν για νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα ενισχύσουν την αγροτική οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να είστε καλά.