Αναγνώριση τοπικών οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ

Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 26/7/10
Αναγνώριση τοπικών οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ
Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα οινοπαραγωγών από διάφορες αμπελουργικές περιοχές της χώρας, προχώρησε με αποφάσεις της στην αναγνώριση οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς και στην τροποποίηση ήδη αναγνωρισμένων τοπικών οίνων για την παραγωγή ποιοτικά αναβαθμισμένων κρασιών.
Συγκεκριμένα, αναγνωρίζονται:


Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μονεμβασία-Malvasia
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Έβρος (Τοπικός Οίνος Έβρου)
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Χίος ( Τοπικός Οίνος Χίου)
Και τροποποιούνται οι αποφάσεις των τοπικών οίνων:


Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παγγαίο (Τοπικός Οίνος Παγγαίου)
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα (Τοπικός Οίνος Δράμας)
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Βερτίσκου (Τοπικός Οίνος Πλαγιές Βερτίσκου)
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μέτσοβο (Τοπικός Οίνος Μετσόβου)
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θήβα (Τοπικός Οίνος Θήβας)
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Κιθαιρώνα. (Τοπικός Οίνος Πλαγιών Κιθαιρώνα)
Σε δήλωσή της, η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή επισημαίνει:

«Η βούληση και η πολιτική μας για τη στήριξη των προϊόντων της Ελληνικής Γης που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους είναι ξεκάθαρη και σταθερή. Κάθε αγροτικό προϊόν και τρόφιμο που διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που εκφράζει τον τόπο και τη μέθοδο παραγωγής του, που συνδέεται με την τοπική παράδοση, αξίζει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή καταξίωση και προτίμηση από το καταναλωτικό κοινό. Η αναγνώριση Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων και Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης είναι το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας για την προώθηση των προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα στην εσωτερική και διεθνή αγορά».