ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7 / 7 / 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με τις σημερινές κινητοποιήσεις ορισμένων κτηνοτρόφων στην πόλη της Λαμίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει τα εξής:

Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης καθηκόντων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ασχολήθηκε ίσως όσο κανείς στο παρελθόν με τα ζητήματα που σχετίζονται με τον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Με συντονισμένες παρεμβάσεις, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναζητήσαμε τις καλύτερες λύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.
Η κυβέρνηση αυτή παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συγκεκριμένων μέτρων και στοχευμένων παρεμβάσεων και σε ότι αφορά την χρηματοδότηση και την αγορά, και σε ότι αφορά τις επενδύσεις και σε ότι αφορά τις ενισχύσεις.
Οι σημερινές εικόνες που κάποιοι θέλησαν να παρουσιάσουν ως εκπρόσωποι ενός «εγκαταλελειμμένου» κλάδου, αδικούν τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων που βλέπουν ότι η Πολιτεία επιτέλους ασχολείται με τα προβλήματα τους.

Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων:

1. Μέτρα που αφορούν την χρηματοδότηση και την αγορά.

 Δημιουργία ΤΕΜΠΕ για την χρηματοδότηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρηματοδότησης.
 Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων στα πλαίσια της γενικότερης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της οικονομικής κρίσης.
 Έλεγχος των εισαγωγών και κυρίως της «ελληνοποίησης» των κτηνοτροφικών προϊόντων
 Δημιουργία μητρώου εμπόρων γεωργικών προϊόντων για τον έλεγχο της διακίνησης των προϊόντων και την διασφάλιση των κτηνοτρόφων στις συναλλαγές τους

2. Μέτρα που αφορούν τις επενδύσεις.

 Ενεργοποίηση στο αμέσως προσεχές διάστημα των μικρών σχεδίων βελτίωσης για επενδύσεις μέχρι 50.000 € για την βελτίωση της υποδομής για την παραγωγή γάλακτος.
 Ενεργοποίηση στο αμέσως προσεχές διάστημα των σχεδίων βελτίωσης για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό
 Προώθηση απλοποίησης της διαδικασίας για την έκδοση αδειών σταβλικών εγκαταστάσεων

3. Μέτρα για τις ενισχύσεις.
 Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης 2009.
 Πληρωμή του ποιοτικού παρακρατήματος για το αιγοπρόβειο γάλα και την ειδική ενίσχυση της γαλακτοπαραγωγής .
 Εξασφάλιση των εθνικών πιστώσεων για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2008 μέχρι το 2013. Υπενθυμίζουμε ότι για την περίοδο 2000-2006 είχαν προβλεφθεί 860 εκ €, ενώ για το 2007-2013 μόλις 420 εκ €. Με δεδομένο ότι η Εξισωτική Αποζημίωση 2006 επιβάρυνε τις δαπάνες της περιόδου 2007 -2013 τα προβλήματα στις πληρωμές εξισωτικής παρουσιάστηκαν από το 2007.
 Καταβολή επί πλέον δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ύψους 30 εκ €.
 Καταβολή ενισχύσεων στους αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στα πλαίσια του άρθρου 68 του κανονισμού 73/2009 με βάση τον αριθμό των αιγοπροβάτων ύψους 29 εκ €.
 Καλύψαμε υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν από το 2004. 900 σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής, συνολικής δημόσιας δαπάνης 50 εκατομμυρίων ευρώ.
 Στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 ενισχύουμε τους κτηνοτρόφους με μικρά σχέδια βελτίωσης συνολικού επιλέξιμου κόστους μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής γάλακτος.