Συνέντευξη ΥπΑΑΤ στο Ρ/Σ Σκάι

Συνέντευξη ΥπΑΑΤ στο Ρ/Σ Σκάι
και στην εκμπομπή "Η Γκίζα κάπου Αλλού", Αθήνα, 26-6-2010
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω τη χαρά να υποδέχομαι σήμερα την κυρία Κατερίνα Μπατζελή, είναι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το λέω καλά κα Μπατζελή; Τι κάνετε;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Μια χαρά το λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ακριβώς σημαίνει αυτό το "και Τροφίμων";

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Και "Τροφίμων" σημαίνει ότι ό,τι παράγεται, πρέπει να τρώγεται και μάλιστα να είναι πιστοποιημένο και ποιοτικό. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος μας προβάλλοντας -με τη βοήθεια και τη συνεργασία πολλών συναρμόδιων Υπουργείων- τη νέα, αναπτυξιακή και εξαγωγική πολιτική μας αναφορικά με τη Μεσογειακή Διατροφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι κάνατε αυτή την εβδομάδα, έτσι δεν είναι; Μια καινούργια συμφωνία.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Προσπαθήσαμε και θα προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, να συντονίσουμε όλες τις εξαγωγικές μας προσπάθειες, τα προγράμματα προώθησης που αφορούν πάρα πολλούς κλάδους, όπως του λαδιού, της βρώσιμης ελιάς, των τυροκομικών, τα γνωστά τρόφιμα, τα ελληνικά τρόφιμα να αποκτήσουν μια συντονισμένη εξαγωγική πολιτική. Να σέβονται την ποιότητα και να μπουν κάτω από την ομπρέλα της μεσογειακής διατροφής, που για μας για την Κυβέρνηση, είναι η οικονομική μας πλέον διπλωματία, είναι η διπλωματία των τροφίμων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου αρέσει αυτό που λέτε, πάνε λίγο κόντρα σε αυτούς που λένε ότι σε αυτή τη φάση η Κυβέρνηση δεν εστιάζει στην ανάπτυξη.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Αναδεικνύουμε ότι το σχέδιο της Κυβέρνηση πέρα και έξω από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, έχει και το αναπτυξιακό του σκέλος. Δυστυχώς όμως αυτή την περίοδο δεν αναδεικνύεται όσο θα έπρεπε. Γιατί στην ουσία και το ΕΣΠΑ προχωράει στον τουρισμό, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που εστιάζουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου, στα προγράμματα αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, ποιότητας προϊόντων και προώθησης. Ήδη αυτά εφαρμόζονται, έχουν προκηρυχθεί και προωθούμε την ανάπτυξη όπως πρέπει στην ύπαιθρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ήσασταν θεά στον Όλυμπο, θα ήσασταν σίγουρα η θεά της Γεωργίας, η Δήμητρα. Νομίζω ότι καταπιάνεστε με τη γεωργία και με τα αγροτικά πάρα πολλά χρόνια, έτσι δεν είναι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Ναι - ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιο λόγο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Ένα τυχαίο γεγονός. Ήμουν στις Βρυξέλλες, φοιτήτρια προσπαθώντας να κάνω το μεταπτυχιακό μου και όπως καταλαβαίνετε εκείνα τα χρόνια έπρεπε να ανταποκριθώ στα έξοδα μου. Οι οικογενειακές δυνατότητες ήταν περιορισμένες και προσπαθούσα να βρω μια δουλειά. Προκηρύχθηκε μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κάποιο expert στα θέματα αγροτικής οικονομίας. Δεν υπήρχε expert σε αυτό το αντικείμενο και επέλεξαν κάποιον expert βιομηχανικής πολιτικής. Και ήμουν εγώ γιατί το μεταπτυχιακό μου έχει σχέση περισσότερο με τη βιομηχανία. Πριν από πάρα πολλά χρόνια καταπιάστηκα λοιπόν "τυχαία" με τα αγροτικά και τα λάτρεψα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αγαπάτε τη γη όμως, δηλαδή έχετε επαφή με το χώμα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Τη λατρεύω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη λατρεύετε. Προέρχεστε από μια οικογένεια που έχει συναλλαγή με τη γη;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Όχι. Η οικογένεια μου έφυγε από τη Φθιώτιδα, από τη Λαμία τη δεκαετία του '60, για την Αθήνα. Μια οικογένεια που ασχολήθηκε με άλλα πράγματα εκτός από τη γεωργία. Πάντως το να λατρεύει κάποιος τη γη, είναι θέμα χαρακτήρα ανεξάρτητα από την δραστηριότητα της οικογένειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους αγρότες τα βρίσκετε;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Με τους αγρότες τα βρίσκεις αφού πρώτα συγκρουστείς και αφού πρώτα κατανοήσουν ακριβώς τι θέλεις. Έχουν ένα μεγάλο χάρισμα: πρώτον θέλουν να πειστούν ότι έχουν μέλλον και αν τους δώσεις με εγγύηση έστω τα μισά από αυτά που διεκδικούν, τότε γίνονται ισχυροί συνεργάτες στην οποιαδήποτε πολιτική. Όλοι μας - κι εγώ προσωπικά - μιλώ τη γλώσσα της ειλικρίνειας μαζί τους, ούτε πολλά ούτε λίγα. Αναφερόμαστε στο εφικτό. Γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γη, ξέρουν τι είναι εφικτό και τι είναι ανέφικτο και ξέρουν. Γνωρίζουν ποια πολιτική είναι εφικτή και ποια είναι ανέφικτη. Ξέρουν πάρα πολύ καλά τι τους γίνεται και είμαστε κοντά τους πραγματικά για να τους δώσουμε μια προοπτική. Και την ξέρουν την προοπτική τους. Δεν είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν τι γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λίγο με προβληματίζει που λέτε αυτή τη στιγμή, με την έννοια ότι πάω να ψωνίσω και βρίσκω λεμόνια Αργεντινής, λεμόνια Ιταλίας.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ψωνίσω βιολογικά προϊόντα και είναι πάρα πολύ ακριβά.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Και είναι και εισαγόμενα τα περισσότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Για ποιο λόγο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Διότι υπάρχει μια διαστρέβλωση της αγοράς. Έχουμε αφήσει τους αγρότες να παράγουν κατά κύριο λόγο -κατά 80%- μη τρόφιμα, δηλαδή βαμβάκι, καπνά μέχρι πρόσφατα, πρωτεϊνούχα προϊόντα κλπ. Προϊόντα που δεν φτάνουν στο ράφι και από την άλλη πλευρά έχουν "εύκολες" κοινοτικές επιδοτήσεις. Παραμένουν λοιπόν σε αυτό το επάγγελμα και δεν υπάρχει κάποιος, Κράτος ή Διεπαγγελματική Οργάνωση ή κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ ή κάποια οργανωμένη αγορά, που να τους λέει "Φέρτε μου τα προϊόντα σας για να τα πουλήσουμε σε καλές τιμές". Αυτό το πλαίσιο της αγοράς σε συνεργασία και τα με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, το καθορίζουμε το προωθούμε και στρέφουμε τους αγρότες με κίνητρα αγοράς. Διότι πλέον ο αγρότης είναι σύγχρονος, δεν θέλει επιδοτήσεις, θέλει την αγορά στα χέρια του. Αυτό προσπαθούμε να το διευθετήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα αυτό είναι και το όπλο του στην ουσία. Δηλαδή να σας πω την αλήθεια την τελευταία φορά που βρέθηκα αντιμέτωπη με αυτό, είπα στο πολύ μεγάλο σούπερ μάρκετ που ψώνιζα, "δεν θα τα πάρω τα λεμόνια Αργεντινής, θέλω να φέρετε ελληνικά". Και πιστεύω ότι αν το έκαναν κι άλλοι 20 εκείνη την ημέρα, το σούπερ μάρκετ δεν θα ακολουθούσε αυτή την πολιτική και αυτό θα ήταν και η δύναμη του αγρότη.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Όχι μόνο η δύναμη του αγρότη, πιστεύω ότι είναι και η δύναμη της ίδιας της Κυβέρνησης. Θέλω να σας πω το εξής: πρόσφατα, τον περασμένο μήνα ο ίδιος ο Σαρκοζί ο Πρόεδρος της Γαλλίας, υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα συμφωνίας με τα σούπερ μάρκετ, με τις μεγάλες αλυσίδες, όπως η Carrefour αυτά που έχουμε κι εμείς εδώ. Υπογράφηκε ένας νόμος λοιπόν που ρυθμίζει τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, των μεγάλων εμπορικών εφοδιαστικών αλυσίδων υπό την εποπτεία του ίδιου του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πλέον οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν μπει στο στόχαστρο της κάθε πολιτικής, διότι είναι γνωστό ότι αυτοί είναι οι "κυρίαρχοι" της αγοράς, και οι κυρίαρχοι οι οποίοι διαστρεβλώνουν τόσο το εμπόριο των τροφίμων όσο και τις τιμές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πλέον οι αλυσίδες μπαίνουν στο κέντρο της αγοράς των τροφίμων. Εμείς όμως πρέπει να λύσουμε κάποια ζητήματα: να παράγουμε τρόφιμα, διότι θα ήταν πάρα πολύ άσχημο να έρθει μια μεγάλη αλυσίδα και να πει "θέλω λεμόνια" και να ψάχνουμε λοιπόν εμείς να βρούμε τα λεμόνια, για να εγγυηθούμε ότι εμείς θα τα προμηθεύουμε, και λεμόνια πιθανά να μην υπάρχουν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε άμεσα, έτσι ώστε και εμείς ως Κράτος, ως Κυβέρνηση, να ζητήσουμε δεσμεύσεις, κυρίως από τις ξένες αλυσίδες, να προμηθεύονται πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών προϊόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή μια ερώτηση πριν σας αφήσουμε.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Ναι - ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ακροάτριά μας ρωτά "τι θα γινόταν στην περίπτωση, ποια είναι η γνώμη σας τέλος πάντων, να ανταλλάσσαμε οπλικά συστήματα με αγροτικά προϊόντα".

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Δεν πηγαίνουμε σε περίοδο "Clearing" που είναι μια ιστορία του '60 ή του '50. Αν το θέσουμε όμως από πλευράς αξίας, για εμάς η αξία της ανάπτυξής μας πρέπει να είναι τα τρόφιμα και η ενέργεια. Είναι δυο πολιτικές που συνδυάζονται. Ήδη η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ακόμη και οι αγρότες να μπορούν να παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ενέργεια καθαρή και πράσινη, για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους. Αναπτύσσουμε ένα πλέγμα άμεσων, στοχευμένων και αποτελεσματικών δράσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου αρέσει που σας ακούω έτσι αποφασισμένη, φαντάζομαι ότι εκεί στο Υπουργείο που εργάζεστε έχετε τόση πολλή δουλειά, αλλά δυστυχώς, ξέρετε, εμείς που παρακολουθούμε την επικαιρότητα μέσα από τις ειδήσεις, δεν έχουμε πάντα αυτή ακριβώς την αντίληψη.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ:Το Υπουργείο δεν βγάζει αίμα. Άμα βγάλει αίμα, θα ασχοληθείτε!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Θα κοκκίνιζαν βουνά", λέει η Λίνα Νικολακοπούλου "αν είχε ο πόνος αίμα"!

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έτσι είναι ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.