Συνέντευξη ΥπΑΑΤ στο Ρ/Σ Κανάλι 1 - Πειραιά

Συνέντευξη ΥπΑΑΤ στο Ρ/Σ Κανάλι 1 - Πειραιά
και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρη και Μαριτίνα Ζαφειριάδου, Αθήνα, 6-7-2010
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τη χαρά να έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την κα Κατερίνα Μπατζελή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα. Σας ευχαριστούμε.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με την ΑΓΡΟΓΗ; Πεδίο σκανδάλων.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πεδίο κακής διαχείρισης βασικών εργασιακών σχέσεων αορίστου χρόνου. Με την ταραχή και την αγωνία τους να προσλάβουν ανθρώπους, νέους ανθρώπους, για να εργαστούν στην ΑΓΡΟΓΗ -χωρίς άλλωστε να υπάρχει ουσιαστικός λόγος- επιτάχυναν μια διαδικασία, γεμάτη από παρατυπίες, που αυτή τη στιγμή προσβάλλεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάει κάποιος στον εισαγγελέα;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Προφανώς και θα πάει στον εισαγγελέα. Ο φάκελος είναι έτοιμος και περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την όλη υπόθεση των προσλήψεων. Μιλάω πάντα για τους υπεύθυνους, και για άλλα επιμέρους ζητήματα διαχείρισης των περιουσιακών, των οικονομικών στοιχείων αλλά και του προϋπολογισμού της ΑΓΡΟΓΗΣ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η νομιμοποίηση αυτών των προσλήψεων έγινε παρά τη δική σας εντολή να μη γίνει. Αυτό μήπως θα μπορούσε να αποφευχθεί αν για παράδειγμα είχε αλλάξει ο επικεφαλής αφού είχατε αναλάβει το Υπουργείο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θέλω να τονίσω ότι ο κ. Χανιωτάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο έφυγαν στα μέσα Οκτωβρίου. Και ήταν θα μπορούσα να πω ο μόνος εποπτευόμενος Οργανισμός όπου η αλλαγή του Προεδρείου, με εντολή και του ίδιου του Πρωθυπουργού, έγινε χωρίς να υπάρχει καμία διαβούλευση. Διότι εντοπίσαμε την παραφωνία και την παρατυπία και αμέσως αλλάξαμε διοίκηση. Αυτό είχε σχολιαστεί και από τον Τύπο και μπορώ να πω ιδιαίτερα θετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα απολυθούν αυτοί οι εργαζόμενοι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Λογικά, εάν είχαν προσληφθεί με μια διαδικασία νομότυπη, στην περίπτωση που οι αρμοδιότητες αυτές μεταφέρονταν εξ ολοκλήρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον Οργανισμό Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων, θα ακολουθείτο η διαδικασία των ανωνύμων εταιρειών, όπου οι εργαζόμενοι περνάνε από μια συνέντευξη, μοριοδοτούνται και βάσει της εξειδίκευσης και των προσόντων τους, μέρος αυτών προσλαμβάνεται.

Όμως, αυτό που θέλουμε εμείς να αναδείξουμε, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η διαδικασία είναι παράτυπος. Γι' αυτό το λόγο λέμε ότι τα 270 περίπου άτομα, τα οποία προσλήφθηκαν κάτω από αυτή τη διαδικασία, δεν μπορούν να συμμετέχουν στην ενσωμάτωση του προσωπικού της ΑΓΡΟΓΗΣ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα υπάρχει ένα μείζον πολιτικό θέμα. Η Νέα Δημοκρατία ακόμα δεν έχει...

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μα καθαρά πολιτικό ζήτημα είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι θέλω να πω ως συνέπεια αυτού. Η Νέα Δημοκρατία δεν εξέδωσε ακόμα έστω κάποια ανακοίνωση και να τοποθετείται επί του ζητήματος.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία όπως και ο κόσμος κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο ή το πελατειακό σύστημα η Νέα Δημοκρατία. Στην οικονομική κρίση στην οποία βρισκόμαστε, που δεν είναι αυτοδημιούργητη αλλά κάποιοι τη δημιούργησαν, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς φτάσαμε σήμερα μέχρι εδώ. Όταν έχουν προσληφθεί στο δημόσιο δύο και τρεις φορές πάνω από τον προηγούμενο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.

Όμως η ΑΓΡΟΓΗ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτάχυνσης της διαδικασίας για τους γνωστούς λόγους. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τοποθετηθεί. Υποθέτω ότι έχει αναγνωρίσει τον κακό τρόπο με τον οποίο έγινε η διαδικασία και θεωρώ ότι καλώς κάνει και αφήνει το ζήτημα αυτό να εξελιχθεί με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Τον κ. Χατζηγάκη και τους άλλους βουλευτές που θέλουν να τον υποστηρίξουν...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σας φαίνεται πάντως αυτή η στάση του κ. Χατζηγάκη; Η αντίδρασή του; Σήμερα ο Αντώνης Καρακούσης στο "ΒΗΜΑ" μιλάει ότι ουσιαστικά μοιάζει να μην κατάλαβε τι έγινε, μοιάζει να υπερασπίζεται - ακόμη και σήμερα που έχει αλλάξει η εποχή - μια φαυλότητα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά τι έκανε. Έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά πώς διαχειρίστηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά το πώς διαχειρίστηκε ακόμα και το αγροτικό κανάλι. Έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά το πώς εξαφανίστηκαν οι φάκελοι είτε της πολιτικής διαχείρισης γης, είτε των δημοσίων σχέσεων.

Εάν δεν τα έχει καταλάβει, τότε πραγματικά ο κ. Καραμανλής, ο πρώην Πρωθυπουργός, έβαζε ανθρώπους που δεν καταλάβαιναν και χρέωναν το ελληνικό δημόσιο με κρατικές ενισχύσεις, με εθνικές ενισχύσεις, ύψους 800.000.000 ευρώ όπως αυτή του ΕΛΓΑ, που τώρα καλούμαστε να επιστρέψουμε. Τότε λοιπόν, την πολιτική ευθύνη πρέπει να την έχει ο κ. Καραμανλής. Μην λέμε ότι δεν έχει καταλάβει.

Άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο κ. Χατζηγάκης και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πήγε να κάνει ένα παρόμοιο διαγωνισμό, να βάλει από το παράθυρο διάφορους γνωστούς δικούς τους, όμως αυτός ο διαγωνισμός εξέπεσε. Και μετά οι γνωστοί αυτοί μεταφέρθηκαν στην ΑΓΡΟΓΗ.