Μήνυμα της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αθήνα, 4/06/2010

Μήνυμα της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
«Σήμερα στον πλανήτη που ζούμε τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, είναι: «Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον» η διεθνής κοινότητα κάνει έκκληση να σταματήσει ο μαζικός αφανισμός των ειδών και να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των εκατομμυρίων ειδών που κατοικούν στα εδάφη, τα δάση, στις θάλασσες και τα βουνά του πλανήτη. Η υγεία μας, η ευημερία και το βιώσιμο μέλλον εξαρτώνται από αυτό το πολύπλοκο και ευαίσθητο δίκτυο οικοσυστημάτων και ζωής. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της νοοτροπίας μας ώστε να κυριαρχήσει η πράσινη ανάπτυξη. Τα μέτρα και οι πολιτικές που λαμβάνουμε είναι άρρηκτα δεμένες με την ποιότητα του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πρέπει όλοι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το περιβάλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη να νιώσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα επιβίωσης. Εμείς υιοθετούμε ένα πρότυπο ανάπτυξης που υπηρετεί τον άνθρωπο και προστατεύει το περιβάλλον. Μέσα σε αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση κάνουμε μεγάλες ρήξεις αναδιαρθρώνοντας τους παραγωγικούς τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της κτηνοτροφίας, υποστηρίζοντας την πράσινη επιχειρηματικότητα και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και πράσινες υποδομές. Σήμερα εκμεταλλευόμενοι την κρίση δημιουργούμε μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς και το μέλλον των παιδιών μας εγκαταλείποντας την ευκαιριακή ανάπτυξη και υλοποιώντας ένα βιώσιμο μέλλον με προοπτική. Πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων μας θα τα καταφέρουμε. Η σημερινή ημέρα είναι αφορμή για να κάνουμε απολογισμό. Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία.
Ας μη ξεχνάμε τη φράση του Γκάντι: «Ο πλανήτης επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου, αλλά όχι για να καλύψει την απληστία του».