Συνέντευξη της ΥπΑΑΤ στην εκπομπή Magazino του "Αντέννα 97,2"

21-5-10
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κατ' αρχήν πως βλέπετε αυτές τις εξελίξεις που έχουμε σήμερα στις Βρυξέλλες, που δείχνουν όλα πως πάμε σε μια πολύ αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με σοβαρότατες ποινές, με τους Γερμανούς να εισηγούνται σοβαρότατες ποινές για όσους δεν συμμετέχουν και πλέον έχουν φτιάξει μια συμμαχία με τους Γάλλους στο θέμα της συμπερίληψης ακόμα και στα Συντάγματα των Χωρών του επιπέδου του ελλείμματος. Πως βλέπετε αυτές τις εξελίξεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες μετά την οικονομική κρίση την οποία περνάει το σύνολο της Ε.Ε. και η κρίση αυτή χαρακτηρίζεται από μια απραξία προηγούμενη της Ε.Ε. να κάνει σημαντικές παρεμβάσεις κυρίως ως προς τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, της ύπαρξης ευρωπαϊκών οργανισμών αξιολόγησης και μέτρων των οποίων έπρεπε να ληφθούν, έτσι ώστε τόσο ο κοινοτικός προϋπολογισμός όσο και οι προϋπολογισμοί των Κρατών-Μελών να συμβαδίζουν όχι μόνο ως προς τη διασφάλιση των ελλειμμάτων ως προς το χρέος αλλά και ως προς την τήρηση ορισμένων πολιτικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί όμως ως προς την παρούσα οικονομική συγκυρία να μπουν πλαφόν του ελλείμματος ακόμα και στα Συντάγματα, δηλαδή θα ήσασταν υπέρ ακόμα και στο Ελληνικό Σύνταγμα, με μια τροποποίηση του Συντάγματος, αναθεώρηση, να μπει όρος που θα λέει, φερʼ ειπείν το 3% που είναι η οροφή του Συμφώνου Σταθερότητας, να είναι συνταγματική επιταγή πλέον;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό όχι μόνο είναι αντισυνταγματικό, κατά τη γνώμη μου, χωρίς να είμαι συνταγματολόγος ή δεν μπορεί να γίνει ούτε από οικονομικής πλευράς διότι τα όρια, το 3% ή το χρέος όπως αυτό ορισθεί είναι ένας προσδιορισμός από μια Συνθήκη του Μάαστριχ, η οποία έχει τροποποιηθεί, η οποία είχε ορισμένες δεσμεύσεις ως προς τη νομισματική και μόνο πολιτική, η δε δημοσιονομική πολιτική βρισκόταν στην εθνική κυριαρχία και στην εθνική δικαιοδοσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα είναι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λέω λοιπόν ότι το 3% ή οποιοδήποτε στο χρέος 60% είναι ποσοστά τα οποία είχαν ορισθεί για μια οικονομική συγκυρία τότε. Αυτό λοιπόν το οποίο είχε αποφασισθεί πριν χρόνια και αυτό έρχεται να τηρηθεί είναι το εξής: Τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να σχεδιάσουν ένα πενταετή προϋπολογισμό, μακροχρόνιας εμβέλειας, όπου κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Eurogroup θα εξασφαλίζει ή θα εξετάζει την ετήσια εφαρμογή αυτών των πενταετών προγραμμάτων. Αυτό είχε αποφασισθεί πριν 2-3 χρόνια και αυτό ήταν το σχέδιο της δημοσιονομικής πολιτικής όπου θα προσέγγιζαν τα Κράτη-Μέλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό είναι αυτό αλλά θεωρούν ότι τα δεδομένα άλλαξαν Κυρία Μπατζελή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πολύ μακριά. Είναι υπερβολικό και γι αυτό θα εξεταστεί και σε εθνικό επίπεδο, θα ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Εγώ προσωπικά σας είπα τη γνώμη μου σε ένα πολύ πρώιμο θέμα, και το οποίο παρακολουθώντας φυσικά όλες τις εξελίξεις και τις απόψεις θα το συζητήσουμε. Δεν νομίζω όμως ότι είναι ένταξη στο Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή να πάμε και στα θέματα που γνωρίζετε πολύ καλά, αν και από όσα μας αναφέρατε κατέχετε και τα ευρωπαϊκά ζητήματα και τις οικονομικές εξελίξεις. Τι γίνεται με τους αγρότες, και βέβαια με αυτό το θέμα που υπάρχει πάντα όσον αφορά στις τιμές του παραγωγού, στις τιμές που αγοράζουμε εμείς τα προϊόντα και αυτά τα παράπονα που πάντα έχουν οι αγρότες όσον αφορά στο κόστος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι πολύ καλά θέσατε το θέμα ότι πλέον το αγροτικό ζήτημα είναι θέμα τιμών και αγοράς. Και αυτή τη διασύνδεση από πλευράς πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθούμε να την πετύχουμε. Ο παραγωγός να έχει καλή εμπορική τιμή και ο καταναλωτής σωστή τιμή. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια κοινή και με το Υπουργείο Οικονομικών για να ελέγξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και με διαφανή τρόπο τις τιμές. Υπάρχουν νομοθετικά κενά, να μου επιτρέψετε να σας πω ή ελεγκτικά κενά, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν εφαρμόστηκαν, π.χ. το να υπάρχουν «συμβολοποιημένες πωλήσεις», δηλαδή το να υπάρχει συμβόλαιο πώλησης θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Το να καταργηθούν τα πιστωτικά τιμολόγια τα οποία παραποιούν την αγορά μεταξύ μεταποιητή μιας βιομηχανίας π.χ. γάλακτος και super market και αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή τι πρόοδο έχουμε και σε αυτό το μέτωπο; Από τον καιρό που οι αγρότες μας ήταν πάνω στα τρακτέρ και του συναντούσατε για να βρεθεί μια λύση σε αυτό το αδιέξοδο που διαφαινόταν τότε. Τι πρόοδο έχουμε από τότε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή η πρόοδος εξελίσσεται. Το θέμα των τιμών δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου μας και αυτές τις ημέρες ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την παρακολούθηση της ακρίβειας των τιμών. Εκεί λοιπόν θα καταθέσουμε κι εμείς τις προτάσεις μας για να ενταχθούν στην τελική νομοθεσία. Για τα άλλα ζητήματα τα οποία και οι αγρότες διεκδικούσαν π.χ. αναθεώρηση της γεωργικής παραγωγής, γίνεται, το μητρώο αγροτών έχει γίνει και ψηφίζεται, το μητρώο εμπόρων διατροφικών προϊόντων το συζητάμε με την παρακολούθηση της τιμής παραγωγών και το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς όπου αποτελεί κομβικό σημείο τόσο στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής όσο και στον έλεγχο των τιμών, είναι σε διαδικασία διαβούλευσης και τέλος Ιουνίου θα παρουσιαστεί και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών έχει ήδη υπογραφεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πλέον μένουν οι συμβάσεις, ο κάθε παραγωγός να υπογράψει τη σύμβασή του. Οφείλουμε να πούμε ότι μειώσαμε τα ποσά τα οποία υπήρχαν, δυστυχώς ή ευτυχώς. Από 40 χιλιάδες το πήγαμε 20 χιλιάδες. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι οι Νέοι Αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν και εκεί τους δίνουμε πάρα πολλά κίνητρα, τα σχέδια βελτίωσης να μπουν πραγματικά στην αγροτική παραγωγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη διαφορά των 20 χιλιάδων ευρώ θα την βάλουν από την τσέπη τους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν την είχανε πάρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχανε κάνει όμως τις προμήθειες, τις παραγγελίες σε προϊόντα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι όλοι. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Τις πρώτες συμβάσεις, νέοι αγρότες, νέοι άνθρωποι τις είχαν προχωρήσει. Δικαιολογημένα. Εκεί ανάλογα την πορεία του προγράμματος θα καλύψουμε, να είσαστε σίγουροι, οποιαδήποτε οικονομικά κενά τους έχουν δημιουργηθεί. Όμως και με τον τρόπο που τους λέμε ότι θα έχετε μεγαλύτερη επιδότηση, θα ενταχθείτε σε προγράμματα που εμείς σας προτείνουμε, θα καλυφθεί το οικονομικό κενό που πιθανά τους έχει δημιουργηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή πολύ μεγάλο θέμα είναι και το ζήτημα των εκτάσεων οι οποίες δηλώνονται ως καλλιεργούμενες και είτε τις βρίσκουμε να είναι βουνά είτε να είναι λίμνες είτε οτιδήποτε άλλο. Πρόσφατα αποκαλύψατε εσείς μια τέτοια υπόθεση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μια περίπτωση, αναμένονται και άλλες τέτοιες υποθέσεις, και θέλω να πω το εξής: ο έλεγχος τον οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι για να διασώσουμε τόσο τις αγροτικές επιδοτήσεις όσο και την σωστή κατανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους πραγματικούς δικαιούχους που είναι και οι πραγματικοί παραγωγοί. Δεν έχουμε βγει σε ένα σαφάρι να κυνηγάμε γενικά τον κόσμο. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε. Όπως το φορολογικό έτσι κι εμείς θέλουμε πραγματικά να δούμε που πηγαίνουν οι επενδύσεις για να πιάσουν τόπο. Ετησίως έρχονται 2,2 δις καταρχήν minimum στην Ελλάδα και αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Κάπου υπάρχει «τρύπα» στο σύστημα. Προσπαθούμε λοιπόν αυτό να το συνδιαμορφώσουμε. Πλέον ξέρουμε όλα τα χωράφια, τι σπέρνεται, πού σπέρνεται, πού δηλώνει κάποιος και τι επιδότηση παίρνει και είμαστε στη φάση της διασταύρωσης να εξυγιάνουμε το σύστημα για τον ίδιο τον παραγωγό, για τον ίδιο τον αγρότη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαθαίνω ότι στο Υπουργείο έχουν χαθεί φάκελοι για τις δημόσιες σχέσεις που αφορούν στις θητείες των προηγούμενων Υπουργών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή ήταν δημόσιες σχέσεις θέλανε να «κάνουν μια μικρή βόλτα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, κάτι. Χάθηκαν οι φάκελοι, εξαφανίστηκαν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι φάκελοι μέσα στο Υπουργείο, μέσα έξω βγαίνουν. Οι φάκελοι αυτοί δεν υπάρχουν, δεν επιστράφηκαν, όπου δείχνουν μια πορεία κίνησης, λογαριασμών για διεθνείς σχέσεις και για δημόσιες σχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς κάνατε δημόσιες σχέσεις, αγοράσατε κουρτίνες καινούργιες για παράδειγμα, βάλατε στο Υπουργείο, κάνατε επενδύσεις τέτοιες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, και μάλιστα τα δώρα που κάναμε στους Υπουργούς στο Συμβούλιο, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ήταν από Οργανώσεις που είχαν οικολογικά προϊόντα, κυρίως από τη Σαντορίνη, και ένα βιβλίο για το Μουσείο της Ακρόπολης που προβάλλει και τη χώρα μας μαζί με ένα τοπικό προϊόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε συναδέλφους σας που παραγγέλνουν ακριβές κουρτίνες ή που παρήγγειλαν στο παρελθόν ακριβά πόμολα για τα Υπουργεία τους; Και ειδικά σε μια τέτοια εποχή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ματαιοδοξία και υστεροφημία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε και την υπόθεση της κυρίας Γκερέκου με τον σύζυγο της να φοροδιαφεύγει. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να σχολιάσετε μια πρώην συνάδελφο σας είναι ωστόσο ένα φαινόμενο που κάποιοι λένε και υπάρχει μια φημολογία ότι ενδεχομένως να έχει και συνέχεια για άλλα πρόσωπα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλοι πλέον πολίτες, πολιτικοί, εφοριακοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, περνάμε από το «μάτι της βελόνας». Πρέπει να ελεγχθεί όλη η κατάσταση, να δούμε πως κυκλοφορεί το χρήμα. Τώρα για το θέμα της κυρίας Γκερέκου είναι μια πολύπλοκη υπόθεση, δεν είναι ότι δεν θέλω να πάρω θέση γιατί είναι πρώην συνάδελφος, και πολύ άξια συνάδελφος και παραμένει, εργατικότατη... Τώρα οι οικογενειακές σχέσεις βαρύνουν όλους μας, και ως πολιτικοί καλούμαστε να φέρουμε το βάρος όλης της οικογένειας. Δυστυχώς αρχίζει και γίνεται της μόδας ότι πρέπει να φέρουμε το βάρος όλου του συγγενικού κύκλου και της οικογενείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε υπέρ της δημοσίευσης των ονομάτων που φοροδιαφεύγουν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν αυτό είναι πιστοποιημένο και έγκυρο και δεν είναι πρόχειρο, γιατί όχι. Αν όμως είναι θέμα επικοινωνιακό και για να δημιουργηθούν ανασταλτικοί παράγοντες για τους άλλους να μη το κάνουν, νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο. Πιστεύω ότι ένα ελεγκτικό σύστημα πρέπει να είναι πολύ σοβαρό, τόσο κατά την ελεγκτική πορεία στη διαχείριση των αποτελεσμάτων και στην εφαρμογή του αποτελέσματος. Αυτοί είναι τρεις βασικοί όροι που πρέπει να τηρούνται. Από εκεί και πέρα ο καθένας ακολουθεί τη δική του στρατηγική και πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή, στο μέσο πολίτη υπάρχει η αίσθηση ότι οι πολιτικοί καλύπτουν ο ένας τον άλλον. Αναφέρομαι στην υπόθεση του Βατοπεδίου που οδηγούμαστε όπως φαίνεται σε πέντε διαφορετικά πορίσματα από την εξεταστική επιτροπή. Επομένως ουσιαστικώς και πρακτικώς σε αδιέξοδο γιατί αν σε κάθε κόμμα υπάρχει δικό του πόρισμα, δεν υπάρχει πόρισμα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω την άποψή μου όχι ως πολιτικός αλλά σαν πολίτης. Είναι ένα θέμα πολύπλοκο, ευαίσθητο και εν πάση περιπτώσει έχει μετρήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις προηγούμενες εκλογές. Εάν γίνει αυτό, με τα πέντε πορίσματα, ως πολίτης θα το θεωρούσα ότι είναι ανάξιο λόγου να υπάρχουν εξεταστικές επιτροπές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια προωθημένη άποψη γιατί από όλους σας τους συναδέλφους ακούμε ότι όχι οι εξεταστικές επιτροπές ρίχνουν φως κ.λπ. Φως ο πολίτης τελικά δεν έχει δει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν υπάρχουν πέντε πορίσματα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Και όταν η κοινωνία περιμένει στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 20ετίας, αυτό του Βατοπεδίου, δεν μπορεί να μην υπάρχει από τον πολιτικό κόσμο ενιαίο πόρισμα. Δεν μπορεί, και μάλιστα σε μια περίοδο που βαλλόμαστε όλοι, αν ο άνδρας μας είχε φορολογικά, αν εμείς χειριστήκαμε τα οικονομικά του Υπουργείου, αν πήραμε δώρα Χριστουγεννιάτικα... το να μην μπορεί το κοινοβουλευτικό σύστημα, το σύστημα της Δημοκρατίας που χαρακτηρίζει την κάθε χώρα, να βγάλει ένα πόρισμα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο σε αυτή τη χώρα, νομίζω ότι δεν πορεύεται καλά όλο το σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους επόμενους μήνες, χρόνια, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε υψηλούς δείκτες ανεργίας, και ειδικά των νέων. Η συμβουλή σας ή και η προτροπή σας ποια είναι; Ακούω νέους ανθρώπους που λένε ότι αν θα μείνουν χωρίς δουλειά μπορεί και να επιστρέψουν στο χωριό. Υπάρχουν κάποια προγράμματα που να ωθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να γυρίσουν πίσω στην Περιφέρεια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μελετώντας λίγο τα οικονομικά μεγέθη της αγροτικής οικονομίας αλλά και της ανεργίας και της πορείας της απασχόλησης, ως άνθρωπος που ασχολούμαι χρόνια με την αγροτική οικονομία και τα αγροτικά περιμένω μεγάλη επιστροφή των νέων στα χωριά για να αναζητήσουν το αγροτικό επάγγελμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η ενίσχυση όμως υπάρχει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και η ενίσχυση υπάρχει, και οι υποδομές υπάρχουν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει μια πολύ μεγάλη πολιτική διαχείρισης αγροτικής γης, η οποία αν δεν διακοπεί από πουθενά, πραγματικά θα είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό τι σημαίνει, ότι νέοι αγρότες θα μπορούν να νοικιάζουν από το Κράτος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μη μπορώ να πω τώρα όλο το σχεδιασμό. Αυτό που θέλουμε όμως να εφαρμόσουμε είναι ότι όταν υπάρχει ένας νεοεισερχόμενος, να έχει ευκολία να εγκατασταθεί, να βρει εύκολα γη, όχι ακριβή, γιατί η γη στην ύπαιθρο επειδή δεν υπάρχει το χωροταξικό είναι αγνώστου τιμής και απροσδιορίστου διαπραγμάτευσης με αυτόν που την κατέχει, γιατί μπορεί να υπάρχει δίπλα ένας οικισμός, ένα ξενοδοχείο και κάπου να βγαίνει κι ένα χωράφι με μπαμπάκι, οπότε η αξία δεν μπορεί να είναι δεδομένη. Προσπαθούμε λοιπόν να διαμορφώσουμε και μετά την ψηφιοποίηση ζώνες παραγωγής, ζώνες καλλιεργήσιμης γης και ζώνες ελεύθερης αγροτικής γης που υπάρχει τώρα, για να μπορέσουμε να τη δώσουμε σε ανθρώπους που πραγματικά θέλουνε να εγκατασταθούν ως μοντέρνοι σύγχρονοι αγρότες στην ύπαιθρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω κυρία Υπουργέ πόσοι θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην ύπαιθρο και πόσο αυτό το σχέδιο σας θα ευοδωθεί, ξέρω πως πολλοί αυτό το τριήμερο θα κατευθυνθούν προς της ύπαιθρο, γι' αυτό μη σας πάρουμε άλλο το χρόνο σας.