Έλεγχοι σε ξερά φασόλια και πατάτες

Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 18/3/10
Έλεγχοι σε ξερά φασόλια και πατάτες
Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε φασόλια ξερά, με στόχο να ελεγχθούν τυχόν παραπλανήσεις του καταναλωτή ως προς την προέλευση ("ελληνοποιήσεις"), παραβάσεις του νόμου περί ΠΟΠ-ΠΓΕ περί βιολογικών και για έλεγχο τοξικών ουσιών (υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, βαρέων μετάλλων κλπ).
Οι έλεγχοι έγιναν σε σούπερ μάρκετ από κλιμάκια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ελήφθησαν δείγματα ξερών φασολιών. Ήδη εστάλησαν δείγματα φασολιών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για έλεγχο DNA ώστε να εξακριβωθεί η προέλευση (περιοχή και χώρα) των δειγμάτων. Επίσης εντοπίστηκαν περιπτώσεις ύποπτες για παραβάσεις περί ΠΟΠ-ΠΓΕ φασολιών "Καστοριάς" και "Πρεσπών" οι οποίες παραπέμπονται στον ΟΠΕΓΕΠ.

Εφ' όσον στοιχειοθετηθούν παραβάσεις της νομοθεσίας, οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Σχεδιάζονται και νέοι έλεγχοι στο επόμενο διάστημα για την αποφυγή ελληνοποιήσεων και των ξερών φασολιών αλλά και άλλων οσπρίων.

Τονίζεται ότι η χώρα μας παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα σ' αυτό τον τομέα και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είναι αποφασισμένη να την υπερασπιστεί και να την προβάλλει.

Ταυτόχρονα καθώς η παραγωγή ελληνικής πατάτας αρχίζει σε 15 μέρες περίπου, από την περασμένη εβδομάδα έχουν σχεδιαστεί από ειδική υπηρεσία ελέγχου του Υπουργείου και ήδη εκτελούνται, νέα σειρά ελέγχων για την αποφυγή "ελληνοποιήσεων" ποσοτήτων του προϊόντος που εισάγονται στη χώρα μας.