ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16/03/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ «Α» ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το Υπ.Α.Α.Τ. στις 10 Μαρτίου 2010 δέσμευσε στο τελωνείο της Λάρισας φορτίο 630 κιλών αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία «ALONIA».

Στις 12 Μαρτίου 2010 δόθηκε εντολή για δέσμευση, φορτίου 20 τόνων αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία SARDES LTD. στην Ξάνθη και στις 15 Μαρτίου 2010 για δέσμευση φορτίου 4.5 τόνων επίσης προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία GENCERLER GIDA SAN στη Δράμα.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις καθώς και η διενέργεια δειγματοληψιών, τόσο στα εισαγόμενα φορτία αποξηραμένης τομάτας όσο και σε όσα έχουν διακινηθεί στη χώρα μας τα έτη 2009-10 από όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες-προμηθευτές της Τουρκίας, πραγματοποιούνται επειδή έγινε ενημέρωση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ε.Ε. (RASFF) για μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α από το συγκεκριμένο προϊόν.

Το μήνυμα ανέφερε ότι, στη Γαλλία καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων η Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που αποδίδεται σε κατανάλωση τροφίμων που περιείχαν αποξηραμένες τομάτες, που είχαν παραχθεί από την τουρκική εταιρεία «ALONIA» και είχαν εισαχθεί και διακινηθεί από την εταιρεία «SOBREVAL» στη Γαλλία.

Με αφορμή τις πληροφορίες από την Ε.Ε. άρχισαν αμέσως έλεγχοι και στη χώρα μας σε φορτία λιαστής(αποξηραμένης) τομάτας προέλευσης Τουρκίας και ιδιαίτερα από την εταιρεία «ALONIA».
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγματοληψιών που διενεργούνται σε όλη την επικράτεια της χώρας είναι αρνητικά στην ύπαρξη ιού ηπατίτιδας Α. Παρά τα αρνητικά ευρήματα έχουν δεσμευτεί προληπτικά και στην εσωτερική αγορά περίπου 52 τόνοι τομάτας μέχρι στιγμής και έχουν σταλεί σημαντικός αριθμός δειγμάτων για εργαστηριακές αναλύσεις.

Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ε.Ε., εξέδωσαν μήνυμα RASFF στις 12/03/2010 περιγράφοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί της χώρας μας.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας Α για τον χειμώνα που πέρασε είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές καθώς επίσης και ότι δεν είχε αναφερθεί κάποιο κρούσμα ηπατίτιδας Α το οποίο να σχετίζεται με κατανάλωση τροφίμου.