ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ
ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε για τη συνάντηση που είχατε με τους αγρότες, τους εκπροσώπους των μπλόκων; Υπήρξαν αποτελέσματα, και τι γίνεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Διαβεβαιώσαμε τους αγρότες που εκπροσωπούνται από το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο ότι θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ρήξεων, των θεσμικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία και το αγροτικό κίνημα. Έχουμε ανάγκη από βαθιές αλλαγές τις οποίες έχουμε υποσχεθεί και προεκλογικά και θα τις τηρήσουμε. Το ζήτημα των αγροτών μας έχει απασχολήσει και μας απασχολεί και γι αυτό θα το επιλύσουμε. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί το μέτωπο προς μια αθέμιτη αγορά, μια αγορά η οποία μαστίζει και την αγροτική οικονομία. Οι αγρότες είναι μαζί μας και θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε πάντα μαζί τους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από εδώ και πέρα τι γίνεται κυρία Υπουργέ; Σας δήλωσαν αν θα φύγουν από τα μπλόκα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν θα το αποφασίσουν οι ίδιοι. Εμείς στα αιτήματα που μας είχαν θέσει από την αρχή όχι απλώς απαντήσαμε, τα επεξηγήσαμε, τα συζητήσαμε και παράλληλα δώσαμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε απαντήσεις. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση της διαβούλευσης μετά τις 27 και 28 Ιανουαρίου διότι πιστεύουμε ότι η διαβούλευση αυτή είναι πολύ σημαντική πριν κατατεθούν και ως νομοθετικά κείμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκτίμηση η δική σας πια είναι κυρία Υπουργέ, από εδώ και πέρα τι θα γίνει; Τα οικονομικά αιτήματα τους θα ικανοποιηθούν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα οικονομικά αιτήματά, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός μπορεί να είναι κατανοητά, θα τα αντιμετωπίσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων, αλλά υπάρχει η δυνατότητα με τις θεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να εξοικονομηθούν πόροι, όπως από το κόστος των εισροών, από τις καλύτερες εμπορικές τιμές και να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη αλλά εδώ υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα. Η μισή Ελλάδα είναι κομμένη από την υπόλοιπη μισή. Τι πρόκειται να γίνει; Από αύριο εξαγγέλλουν πιο σκληρές κινητοποιήσεις, απειλούν με blackout όλη την Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτές τις ανακοινώσεις δεν τις έχουμε ακόμα ακούσει από το σύνολο των αγροτών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λειτουργήσει η αγορά, η οικονομία και η ίδια η κοινωνία. Οι αγρότες είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό στρώμα που γνωρίζει τα προβλήματά του, γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση. Νομίζω ότι θα δώσουν τις σωστές λύσεις για την κατάσταση αυτή που αιχμαλωτίζει το σύνολο της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνέντευξη σας μιλήσατε για αναρχοσυνδικαλιστές και για έναν αχταρμά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ όταν δεν υπάρχει συνέντευξη να μην γίνεται αναφορά. Αυτή τη στιγμή το συντονιστικό των αγροτών το έχουμε προσκαλέσει. Αυτά τα ζητήματα λύνονται διαφορετικά και θεωρώ ότι σε αυτή τη σκληρή διαμάχη θα έχουμε πάρα πολλά ζητήματα να λύσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση κύριε Υπουργέ;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να στείλουμε σαν Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ένα μήνυμα. Είμαστε αποφασισμένοι να συμπαραταχθούμε με τους πολλούς που είναι οι αγρότες και να στηρίξουμε το εισόδημά τους με κάθε δυνατό, θεσμικό μέτρο μας επιτρέπεται να το κάνουμε. Κι αυτό θα κάνουμε. Είναι πολιτική μας επιλογή. Δεν είμαστε με τους λίγους που ασυδοτούν στην αγορά σε βάρος των πολλών, είμαστε με τους πολλούς που παράγουν και δημιουργούν. Αυτό είναι το μήνυμα μας, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε από αύριο. Ανοίγουμε έναν διάλογο που πιστεύουμε ότι θα είναι εποικοδομητικός, δημιουργικός, γιατί από αυτόν τον διάλογο έχουμε να πάρουμε. Καθημερινά ζητάμε και έχουμε τη γνώμη των αγροτών σε κάθε τι που βιώνουν και που χρειάζεται διόρθωση, βελτίωση, αλλαγή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους αγρότες. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε τους πολλούς και όλους εκείνους που ιστορικά ήταν οι κοινωνικοί και πολιτικοί μας σύμμαχοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους οδηγούς που είναι εγκλωβισμένοι στα Τελωνεία και στους οδηγούς που θέλουν μια μέρα να πάνε Αθήνα – Θεσσαλονίκη έχετε να πείτε κάτι;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι αγρότες είναι άνθρωποι με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και πιστεύω ότι οι ίδιοι θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα δώσουν τη λύση που πρέπει.