Συνέντευξη στο περιοδικό "Επίκαιρα" με το Βαγγέλη Γιακουμή


Κυρία Υπουργέ. Ένας μήνας και πλέον η νέα κυβέρνηση θα λέγαμε, ότι με τα μέτρα που θα λαμβάνει στην οικονομία δείχνει ότι άλλα έλεγε πριν τις εκλογές για μη φορολόγηση μικρής και μεσαίας τάξης, και άλλα προσανατολίζεται τώρα. Επεφύλαξε για τους πολίτες την τακτική του "καρότου με το μαστίγιο". Ως προς τι αυτή η αλλαγή;
Δεν πιστεύω ότι επιφυλάξαμε εκπλήξεις στους πολίτες και πολύ λιγότερο ότι εφαρμόζουμε μια πολιτική "καρότου και μαστιγίου". Παραλάβαμε ένα ιλιγγιώδες έλλειμμα που ξεπερνά το 12% και την αξιοπιστία της χώρας στην Ε.Ε. στο μηδέν.

Η κρίση της Ελληνικής οικονομίας είναι πολυπαραγοντική και δομική. Δεν είναι εισαγόμενη όπως η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ ήθελε να παρουσιάζει ώστε να δικαιολογεί την άφρονα πολιτική της. Έχουμε κρίση παραγωγικού μοντέλου και έντονες δημοσιονομικές ανισορροπίες. Η αντιμετώπισή της απαιτεί την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σε βάθος χρόνου. ʼμεση προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Για να γίνει αυτό δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για ένα προοδευτικό αριστερό κόμμα. Είναι η σωστή αναλογία μείωσης των κρατικών δαπανών και αύξησης των εσόδων. Αν και η δημοσιονομική κατάσταση που αποκαλύπτεται προ των οφθαλμών μας είναι πολύ χειρότερη απ' αυτήν που νομίζαμε πριν τις εκλογές εν τούτοις προσπαθούμε να τονώσουμε την αγορά. Έτσι για το 2010 θα διατεθούν 10 δις για επενδύσεις, ρυθμίζονται με ευνοϊκό τρόπο για τους λήπτες ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές τους στις τράπεζες και τέλος χαλαρώνουν οι αυστηρές διαδικασίες του "Τειρεσία".

Από την επομένη κιόλας της ορκωμοσίας προχωρήσαμε σε πολιτικές αναδιανομής, στήριξης των αγοράς και των χαμηλών εισοδημάτων θέτοντας σε εφαρμογή τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, ενώ προωθήσαμε άμεσα το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης.

Ο χαρακτήρας της οικονομικής μας πολιτικής θα αποτυπωθεί εν μέρει στον προϋπολογισμό που καταθέσαμε προς ψήφιση στη Βουλή. ʼλλωστε, έχουμε επισημάνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα κριθεί από τον φετινό προϋπολογισμό που είναι μεταβατικού χαρακτήρα, ούτε θα εγκλωβιστούμε σήμερα στην διαχείριση των κωδικών του... Η σύνταξη ενός πενταετούς αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα βασίζεται και στη νέα φορολογική και δημοσιονομική πολιτική που θα καταθέσουμε, θα επιβεβαιώσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουμε.

Όσο για τη φορολόγηση, κινούμαστε σε μια λογική στοχευμένων μέτρων και ρυθμίσεων. Κύριο μέλημα μας η όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και η ταυτόχρονη εφαρμογή ενός συστήματος που θα βάζει φρένο στη φοροδιαφυγή από τους έχοντες και κατέχοντες.

Η φορολογική μας πολιτική και γενικότερα η δημοσιονομική θα βασίσει και το νέο αναπτυξιακά μοντέλο της χώρας.

Οι πολίτες αυτής της χώρας διαπίστωσαν την άτακτη φυγή της Ν.Δ. που ουσιαστικά άφησε πίσω της μια χώρα ακυβέρνητη, αναξιόπιστη με όλους τους οικονομικούς δείκτες στο "κόκκινο" και τους πολίτες σε κατάσταση απελπισίας.

Η σημερινή κατάσταση λίγο απέχει από τη περίοδο 90-93. Η ιστορία έχει δείξει, κύριε Γιακουμή, ότι ο λαός επιλέγει το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και όχι να τα σχολιάσουμε, να τα διαπιστώσουμε όπως συνήθιζαν οι υπουργοί του κ. Καραμανλή. Και μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εγκλωβίσει τις δικές μας πρωτοβουλίες γιατί μας εμποδίζει η αντιπολίτευση... Δεν ακολουθούμε την πρακτική της ΝΔ που απέδιδε την έλλειψη πρωτοβουλιών σε δήθεν εμπόδια της αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια καθυστέρηση στο κυβερνητικό έργο, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση στους πολίτες να τείνει να ξεφτίσει. Τι φταίει και έχει υπάρξει αυτή η καθυστέρηση σε πολλούς τομείς του κράτους;

Κύριε Γιακουμή, το θεωρώ τουλάχιστον υπερβολικό να απευθύνονται κατηγορίες σε μια κυβέρνηση ηλικίας μόλις πενήντα ημερών για "καθυστερήσεις" και πολύ περισσότερο για "ξέφτισμα των λαϊκών προσδοκιών". Είναι φυσικό σ' αυτό το σύντομο διάστημα να έχουν παρουσιασθεί κάποιες αρρυθμίες ή αστοχίες συντονισμού. Όλα αυτά ήταν αντιμετωπίσιμα και είχαν ημερομηνία λήξης.

Οι πολίτες συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται και να προσδοκούν από τη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι ρήξεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση είναι αποδεκτές από την ελληνική κοινωνία. Προχωράμε με γοργά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων που "καίνε" τους πολίτες. Αν αναφέρεστε στο θέμα του διορισμού των γενικών γραμματέων, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι πρόκειται για μια καινοτομία που μας εισάγει σε μια νέα λογική διαχείρισης του Δημοσίου. Εκείνη της διαφανούς διακυβέρνησης και της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού. Το ίδιο ισχύει και για το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης που μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ο κάθε πολίτης μπορεί να καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις του συμβάλλοντας στη βελτίωση των νομοσχεδίων. Το κράτος κύριε Γιακουμή λειτουργεί, η Κυβέρνηση παράγει έργο και όλοι μαζί σχεδιάζουμε το "αύριο" που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν και τη διαπιστωμένη πλέον ακυβερνησία στην οποία είχε περιέλθει η χώρα.

Από τι θα λέγατε ότι πάσχει η νέα κυβέρνηση. Ποια είναι τα αρνητικά της και ποια τα θετικά της;

Η κυβέρνηση και η λειτουργία της κρίνεται καθημερινά από την πρώτη στιγμή. Δεν ζητήσαμε καμία περίοδο χάριτος. Εργαζόμαστε για να προωθήσουμε βασικές πολιτικές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας, της παιδείας, της εργασίας, της υγείας, της γεωργίας και του περιβάλλοντος, παρά την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση.

Κρινόμαστε όλοι. Από τους πολίτες οι οποίοι ζουν και γνωρίζουν τη δημοσιονομική κατάσταση ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ. Είμαι ΟΜΩΣ αισιόδοξη όπως είναι και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει αρνητικά στοιχεία. Αρνητική είναι η συγκυρία και το οικονομικό περιβάλλον ωστόσο διαθέτουμε όραμα, ιδέες και σχέδιο. Δεν χάνουμε ούτε μια ώρα για να ξεδιπλώσουμε τις πρωτοβουλίες μας κι αν θέλετε στα θετικά, τα πολύ θετικά της Κυβέρνησης καταγράφεται το γεγονός ότι έχει τη διάθεση να συγκρουστεί, να διορθώσει τα κακώς κείμενα, να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και να τιμήσει τη λαϊκή εντολή. Είμαστε εδώ για τα δύσκολα και θα τα καταφέρουμε.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εκλογή του νέου αρχηγού στη Ν.Δ. και θα ήθελα να σας ρωτήσω, το ΠΑΣΟΚ με ποιον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αισθανόταν καλύτερα και με ποιον δυσκολότερα;

Μια αξιωματική αντιπολίτευση με θέσεις και προτάσεις είναι προϋπόθεση και για την καλή λειτουργία της Κυβέρνησης. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ μελλοντικό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Θα αισθανθούμε δύσκολα όταν θα έχουμε μια αντιπολίτευση που δεν μπορεί να συνεργαστεί σε θέματα διαφάνειας, αξιοκρατίας και στήριξης των θεσμών της δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) θεωρείται ένας "δύσκολος χώρος" διότι αφενός έχει να διαχειρισθεί δις. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων, όπου όπως γνωρίζουμε υπάρχουν προβλήματα και κατακρινόμαστε από την ΕΕ, και αφετέρου έρχεται να συναναστραφεί με χιλιάδες άτομα - αγρότες και μη - που ασκούν ενίοτε και κοινωνικές πιέσεις.

Το Υπουργείο αυτό και το τι αντιπροσωπεύει αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση. Κατατάσσεται στα παραγωγικά υπουργεία όπου αντιπροσωπεύει εκείνους που παράγουν στην περιφέρεια αλλά λογοδοτεί και σε εκείνους που ζουν στο κέντρο, στην πρωτεύουσα. Προσωπικός μου στόχος είναι η συμφιλίωση των παραγωγών με τους καταναλωτές. Διαμέσου ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων και εξασφαλίζοντας γεωργικές πρακτικές που σέβονται την προστασία του περιβάλλοντος που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουν αποκτήσει οριζόντιο και καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας.

Ταυτόχρονα οι παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλιείς αποτελούν ένα από τους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας η οποία επηρεάζει και το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

Σε μια μάλιστα περίοδο οικονομικής κρίσης, ο καταναλωτής θα ψάξει να βρει το φθηνό προϊόν. Το ερώτημα είναι εάν είναι ασφαλές, ποιοτικό και υπάρχει αντιστοίχιση ποιότητας και τιμής. Η ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του ΕΦΕΤ αλλά και όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ.

Πώς πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε το "αγροτικό ζήτημα" της χώρας;

Το αγροτικό ζήτημα σε μια χώρα με τα σημερινά δομικά προβλήματα, την διαχρονική απαξίωση των αγροτών, την συνεχή αποεπένδυση του τομέα, την διεύρυνση του αρνητικού πρόσημου του εμπορικού ισοζύγιου αγροτικών προϊόντων, είναι πολύπλοκο και επιβαρύνει πολλαπλώς την ελληνική οικονομία. Η ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ.

Απαιτούνται καινοτόμες πολιτικές, νέες δομές, νέοι μηχανισμοί, νέοι όροι λειτουργίας της αγοράς, νέοι αγρότες...