Συνάντηση με την Επίτροπο Γεωργίας κ. Marian Fischer Boel

Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Γεωργίας κ. Marian Fischer Boel με στόχο να βρεθούν οι λύσεις σε μεγάλα ανοιχτά προβλήματα, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Ειδικότερα συζητήθηκαν:

α) οι πληρωμές των ενισχύσεων 2009 στους γεωργούς, για τις οποίες προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ. Η Υπουργός ανέλαβε να επισπεύσει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξεπεραστούν τα σημερινά εμπόδια για την πληρωμή των επιδοτήσεων.

β) το θέμα του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων των γεωργών, τις οποίες η ΕΕ θεωρεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

γ) οι ελληνικές δεσμεύσεις, τον Ιούλιο 2009 για την εφαρμογή των αποφάσεων στο πλαίσιο του "Ελέγχου Υγείας" της ΚΑΠ τις οποίες η κ. Κατερίνα Μπατζελή προτίθεται να τροποποιήσει ώστε να επικεντρώνονται σε μέτρα και ενισχύσεις με άμεσους αποδέκτες τους έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Όπως δήλωσε η Υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή "Η ασυνέπεια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας αποδόμησε την αξιοπιστία μας και μαζί τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών απέναντι στην Ε.Ε. Υποχρεωνόμαστε να διαπραγματευόμαστε τα κεκτημένα αντί να διεκδικούμε καλύτερες πολιτικές για τους αγρότες. Η έξοδος όμως από τα σημερινά αδιέξοδα είναι ένα στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε. Μαζί ο κρατικός μηχανισμός, οι γεωργοί και οι Ενώσεις τους πρέπει και μπορούμε να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο και να αποκτήσουμε τις υποδομές, που όχι μόνο θα μας βοηθήσουν στην διαχείριση των επιδοτήσεων αλλά και θα αποτελέσουν εργαλεία για να εφαρμόσουμε πολιτικές προς όφελος των γεωργών".

Δελτίο Τύπου, Βρυξέλλες, 5/11/09