Δέσμευση φορτίου Τουρκικών αχλαδιών μετά από ανίχνευση του φυτοφαρμάκου Αμιτράζ

Κατόπιν οδηγιών της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή για τη διενέργεια εντατικών ελέγχων σε φορτία αχλαδιών από τη Τουρκία, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία "Λιμπαντζής Α.Ε." εισήγαγε 19 τόνους αχλάδια εκ των οποίων 8 τόνοι βρίσκονται ακόμη στα ψυγεία του εισαγωγέα και 11 τόνοι διατέθηκαν ήδη στη αγορά.

Οι 8 τόνοι δεσμεύτηκαν άμεσα και λήφθηκε σχετικό δείγμα το οποίο εστάλει για κατεπείγουσα ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα Πέμπτη 12-11-2009, υπήρχε θετική ένδειξη για υπολείμματα του φυτοφαρμάκου amitraz σε επίπεδα υψηλότερα του επιτρεπτού ενώ οι αναλύσεις συνεχίζονται και αναμένονται σύντομα τα ακριβή αποτελέσματα.

Με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε. (ΕΚ-882-2004), η αρμόδια διεύθυνση φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάλεσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά να διερευνήσει άμεσα τα σημεία διάθεσης και να προχωρήσει άμεσα στη δέσμευση των 11 τόνων τουρκικών αχλαδιών που βρίσκονται στη αγορά.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις φυτοπροστασίας σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις συνεχίζουν τους εξαιρετικά εντατικούς ελέγχους.

Σε σχετική της δήλωση, η Υπουργός κ. Μπατζελή τόνισε: "Ενεργήσαμε άμεσα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και εντατικοί με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων παραγωγών, που θα πρέπει να επιβραβεύεται και από τις προτιμήσεις των καταναλωτών".


Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 12/11/09