Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Είναι προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, είναι προϋπολογισμός για να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία;"

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: "Είναι προϋπολογισμός νοικοκυρέματος απέναντι στους πολίτες και στους επιχειρηματίες. Δεν είναι ένας προϋπολογισμός, τον οποίο προς το παρόν επιθυμούμε. Δίνει όμως το στίγμα του επόμενου προϋπολογισμού που θα καλέσει την Ελλάδα, όχι μόνο να βγει από την κρίση, αλλά και να οριοθετήσει, να προσδιορίσει τις νέες αναπτυξιακές πολιτικές. Να προσδιορίσουμε ποιο θα είναι το επόμενο κράτος και λέμε ότι θα είναι το κράτος πρόνοιας."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει, απ’ ότι διαβάσαμε και εμείς, από την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Η αγορά, το ξέρετε καλύτερα από εμένα, έχει στεγνώσει."

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: "Κανένας δεν είπε ότι είναι εύκολο. Δεν διαχειριζόμαστε ένα εύκολο κράτος. Σε ότι αφορά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τη φοροδιαφυγή θα ελέγξουμε και τα δυο όπως επίσης και τον ΦΠΑ αλλά και την άμεση φορολόγηση. Ξέρετε πολύ καλά ότι βρισκόμαστε στην πολύ υψηλή κλίμακα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου φοροδιαφεύγουν. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί , αυτοί οι οποίοι πρέπει να εισπράξουν και τις δυο φορολογίες."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Πέρα από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, πρέπει να βρεθούν και τα χρήματα. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα;"

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: "Σας επαναλαμβάνω ότι στην οικονομία και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά με τα στοιχεία που υπάρχουν, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κύκλος παραοικονομίας, τον οποίο θα πρέπει όσο το δυνατόν να τον προσεγγίσουμε και να σπάσουμε αυτό το θύλακα. Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι αν θέλεις να βάλεις τον φορολογικό σου χάρτη επί τάπητος για να δεις πως θα αναδιανέμεις δεν μπορείς να βρεις πλέον ποιος πληρώνει."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης. Το ζήτημα της αύξησης στα τσιγάρα και στα ποτά και αυτό δεν συνιστά επιβάρυνση;"

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: "Για τα ποτά και τα τσιγάρα θέλω να σας πω ότι είναι εύκολα προϊόντα, τα οποία μπορούν να φορολογηθούν και μπορούν να δοθούν ιδιαίτερες εξηγήσεις εφόσον προσπαθήσαμε να κάνουμε την ανακατανομή και την αναδιανομή για να είναι όσο το δυνατόν ουδέτερα τα μέτρα. Για το κοινωνικό επίδομα έπρεπε να προτρέξουμε και να ψάξουμε να βρούμε κάποια άλλη πηγή έμμεσης φορολόγησης. Δεν μπορεί κάποιος να μας πει ότι αυτήν την έμμεση φορολόγηση ερχόμαστε να την κάνουμε για να κλείσουμε απλά και μόνο μια δημοσιονομική τρύπα, ή το τεράστιο έλλειμμα, αλλά ερχόμαστε να ισοσκελίσουμε κοινωνικές πολιτικές έστω και αν αυτές αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Θα ήθελα καταρχήν να επικεντρωθούμε στα δυο βασικά ζητήματα, τα οποία συνήθως τα περνάμε ότι είναι ένας προϋπολογισμός που έχει τις αδυναμίες του, αλλά έχει και δυνατά σημεία."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Ποια είναι η αδυναμία του προϋπολογισμού κατά την κρίση σας;"

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: "Θα θέλαμε να έχει περισσότερο έσοδα."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Θέλω να σας πάω στο άλλο μεγάλο αγκάθι για τη κυβέρνηση, που είναι το λιμάνι. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;"

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: "Θεωρώ ότι θα βρούν εκείνη τη λύση που πραγματικά θα κάνει το λιμάνι αναπτυξιακό φορέα όλης της Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι να είναι σίγουροι ότι θα βρουν μια λύση που να μπορούν να ανταποκρίνεται στη σταθερότητα του εισοδήματος τους, αλλά και στην αναπτυξιακή πολιτική του λιμανιού."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Στο θέμα της Ολυμπιακής και των λιμανιών λέγατε προεκλογικά ότι θα υπάρξει σύμπραξη με τους ξένους επενδυτές και θα δούμε τα περιθώρια το δημόσιο να μπει αναπτυξιακά σε αυτήν την διαδικασία."

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: "Προσπαθούμε και θα το δείτε ότι σε οποιαδήποτε αλλαγή των συμβάσεων, ή επιπρόσθετων συμφωνιών θα κινηθούμε προς τη κατεύθυνση της διασφάλισης της απασχόλησης και του πραγματικού ρόλου της ανάπτυξης του κάθε δημόσιου φορέα είτε λέγεται ΟΤΕ..."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Στο θέμα του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής φαίνεται ότι κάνετε πίσω."

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: "Δεν είχαμε καλλιεργήσει προσδοκίες. Είχαμε αναφερθεί στο τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει συμβάσεις για τον ΟΤΕ και για την Ολυμπιακή, τις οποίες βασικά τις δωρίσαμε και μας "ζητάται" να αγοράσουμε εν μέσω κρίσης με δημόσια ελλείμματα ξανά."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Θα γίνει στο μέλλον λέτε;"

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: "Όχι - όχι. Θα γίνει εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Αν δεν παράγουν έργο αναπτυξιακό για τη χώρα θα πρέπει να επανεξεταστούν και να δημιουργηθούν οι όροι που μπορούν να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς."

Εκπομπή "Πρώτη Σελίδα", ΝΕΤ 105.8, 6-11-2009