Συνέντευξη στη ΝΕΤ 105,8

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε την κυρία Μπατζελή που αυτή τη φορά έχει να μας πει κάτι θετικό. Επιτέλους να ακούσουμε και κάτι θετικό. Καλή σας ημέρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε ότι παγώνουν τα χρέη των αγροτών και οι οφειλές σε δάνεια. Τι μπορούν να περιμένουν οι αγρότες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι η πρόταση τόσο για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ όσο και για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων είναι μια σοβαρή τόνωση της αγοράς, η οποία είχε υποστεί μια καθίζηση στα χρόνια της κρίσης. Για αυτό, λοιπόν, ως Κυβέρνηση και με πρόταση της κυρίας Κατσέλη αποφασίσαμε να δώσουμε έναν αέρα, μια αναπνοή στην αγορά κατά την μεταβατική περίοδο της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Αυτές οι προτάσεις αφορούν και τους αγρότες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, και θα έλεγα και πριν το 2008, είχαν νιώσει την οικονομική κρίση λόγω της αύξησης του κόστους των εισροών και των χαμηλών εμπορικών τιμών. Για αυτό λοιπόν οι αγρότες πλέον, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις δυνατότητες που δίνονται από την νομοθεσία.

Και εδώ θέλω να σας πω το εξής, ότι ο μεγάλος στόχος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι να εντάξουμε τους αγρότες στις οριζόντιες πολιτικές: οικονομικές, διαρθρωτικές και κοινωνικές. Να μην τους αντιμετωπίζουμε σαν ένα "ξεχωριστό", προβληματικό κοινωνικό στρώμα. Αυτή είναι η πολιτική μας βούληση. Ένας αγρότης ο οποίος έχει χρέη από την 1-1-2008 μπορεί, μετά την ψήφιση του Νόμου, να ρυθμίσει τα χρέη του μέχρι 100.000 €. Αυτά είναι τα όρια που υπάρχουν μέχρι τώρα, κυρίως τα ληξιπρόθεσμα. Θα πρέπει εδώ να σας πω ότι πριν αυτό ψηφιστεί, έχουμε καταθέσει και το Νόμο για τις κάρτες που έχουν πάρει προσωπικά δάνεια. Και εκεί εντάσσονται και οι αγρότες. Αυτό είναι το δεύτερο πακέτο της ρύθμισης των χρεών. Τα ληξιπρόθεσμα, λοιπόν, ρυθμίζονται και γίνεται μια αναστολή πληρωμής των χρεών τους για τρία χρόνια. Αυτό είχαμε πει προεκλογικά, αυτό γίνεται και τώρα.

Για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ όπως καταλαβαίνετε, πάρα πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και αγροτικές, είχαν μπει στη μαύρη λίστα χωρίς να μπορούν να ξεμπλοκαριστούν, έχοντας μάλιστα πολλές φορές τη δυνατότητα να πληρώσουν μια δόση. Απλοποιούμε το σύστημα, το κάνουμε πιο διαφανές και οι αγρότες και οι επιχειρήσεις μπορούν να απεγκλωβιστούν - και πρέπει να ξέρετε ότι ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ είναι σημαντικότερος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την επικοινωνία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ.